Grad

OTOČNI SABOR “Diskriminirani smo, želimo jednaku cijenu vode”

OTOČNI SABOR "Diskriminirani smo, želimo jednaku cijenu vode"

Ako se u novim izmjenama Zakona o otocima po pitanju subvencioniranja vode ne uvrste otočni gospodarstvenici, i time im se ne omogući ravnopravnost nego ih se nastavi diskriminirati, bit ćemo prisiljeni pokrenuti tužbu – kazao je danas predsjednik udruge Otočni sabor Denis Barić na sastanku dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca na brodu Sea Star.

– Predložili smo da se provedu izmjene Zakona o otocima, kako bi otočni gospodarstvenici plaćali jednaku cijenu kao i oni na kopnu. Otočanin kao fizička osoba ima pravo na subvencioniranu vodu, a kao gospodarstvenik obrtnik nema, već mora plaćati ekonomsku cijenu i ne može biti konkurentan – rekao je Barić, najavljujući pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o otocima s Ustavom.

Također, upozorio je kako će otoci koji su u sastavu razvijenih gradova i općina, zbog novog Zakona o regionalnom razvoju, potpasti pod veći indeks razvijenosti, premda je situacija sasvim suprotna. Osim toga, problem je i povezanost s kopnom po pitanju prijevoza proizvoda i turista, posebno prema udaljenijim otocima.

– Brodske veze moraju omogućiti dnevne migracije s otoka, kako bi se živjelo na otoku, a radilo na kopnu i obratno. Zato je potrebno otočkim gospodarstvenicima omogućiti povoljan prijvoz proizvoda, kako bi bio konkurentan. Molimo Vladu Rh da donese otočni godišnji program i izradi strategiju razvoja otoka u suradnji s otočanima i lokalnim samoupravama – istaknuo je Barić, dodavši kako otočanima ‘ne treba olakšati život, već omogućiti jednakost šansi’.

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić kazao je kako HUP svojim sastankom u Dubrovniku daje potporu Otočkom saboru i želi ukazati na probleme poslovanja na otocima.
– Hrvatski otoci su ogroman potencijal, ali i jezgra daljnjeg razvoja, demografske obnove te opstojnosti ljudi na tom području. Dosadašnja rješenja nisu zadovoljavajuća i ne udovoljavaju minimalnim uvjetima za održivi razvoj. HUP podupire inicijativu OS-a prema državnim institucijama – istaknuo je Jakelić.

Član Izvršnog odbora HUP-a Podružnice Dalmacija Joze Tomaš rekao je kako jedino turizam izvlači državu iz teške gospodarske situacije i pojavljuje se u BDP-u s gotovo 20 posto udjela.
– Sva snaga upregnuta je u turizam, ali javljaju se problemi generalne strategije na svim razinama, od nautičkog turizma, cruisera, privatnih apartmana ili hotela. Dosta toga se događa po inerciji jer je tržište prilagodljivo, a regija dostupna. Velik broj gostiju pridonio je brzom razvoju mikro-poduzetnika koji u starim gradskim jezgrama otvaraju velik niz apartmana i soba. U nedostatku hotelskog kapaciteta to je dobro i potrebno, ali se postavlja pitanje dugoročne opravdanosti tog ulaganja – istaknuo je Tomaš.

– Otvaranjem tolikih kapaciteta doći će do potresa u toj tržišnoj niši, potom i smanjenja cijena, tako i obezvrijeđivanja destinacije – dodao je Tomaš.

– Nedostaje gradnja novih velikih kapaciteta na novim destinacijama, gradnja kongresnih centara koji mogu pridonijeti produljenju sezone, gradnja tematskih i zabavnih parkova. Sve to otežava dugoročni razvoj turizma, pored vječnog problema Zakona o radu, koji nikako ne ide na ruku poslodavcima u turizmu i u bilo kojoj drugoj djelatnosti – zaključio je Tomaš.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović