Aktualno

Otkup zemljišta kamen spoticanja groblju

Otkup zemljišta kamen spoticanja groblju

Dubrovačkom gradonačelniku Andru Vlahušić otkup zemljišta za gradnju prve faze groblja

na Dupcu izgleda da je jedina prepreka, odnosno uvjet daljnjeg sudjelovanja Grada Dubrovnika u zajedničkom projektu s Župom dubrovačkom.

– Postoji samo jedna stvar, a to je možemo li otkupiti zemljište do izrade glavnom projekta ili ne – rekao je gradonačelnik Vlahušić na večerašnjem predstavljanju Groblja Dubac u prostorijama Općine Župa dubrovačka.

– Na Gradskom vijeću sam samo iznio našu bojazan da taj jedan korak nećemo preskočiti, a ako ga preskočimo stavljamo naših 120 milijuna kuna na raspolaganje – izjavio je gradonačelnik, dodavši kako u slučaju da se ne uspiju otkupiti sve potrebne čestice zemlje grad mora početi razmišljati o alternativi. Službeno je u ime Grada Dubrovnik izjavio kako se ne odustaje od Dupca.

– Podržavamo cijelu ovu priču, nemamo drugu varijantu, Dubac je naša jedina varijanta, ali ne možemo sebi dopustiti da zbog jednog pojedinca čekamo još 5-6 godina da se cijeli proces riješi – istaknuo je Vlahušić, spomenuvši kako je vlasnicima ponuđena fer cijena otkupa zemljišta.

Večeras se također moglo čuti kako je dio vlasnika suglasan s ponuđenim cijenama otkupa, a najveći problemi u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa pojavili su se na dijelu buduće pristupne ceste. Ona će, prema rješenju Hrvatskih cesta, ići od sadašnje raskrižja za župsku poslovnu zonu, dok će postojeća cesta služiti samo za pješake.

Za zemljište u obuhvatu groblja vlasnicima je prema procjeni ovlaštenog procjenitelja ponuđeno 207 kuna po metru četvornom, a ista cijena vrijedi i za zemljište u obuhvatu ceste. Za otkup u obuhvatu groblja, gdje ima oko 97 tisuća kvadrata trebat će 20 milijuna kuna, a za cestu gdje je oko 5100 kvadrata milijun kuna.

Kako je istaknuo Ivo Lise, direktor Groblja Dubac, za zemljište u obuhvatu prema moru ponuđena je cijena od 73 kune, dok je na strminama izvan obuhvata prema moru cijena tek 18 kuna po kvadratu. Na to se osvrnula i jedna gospođa, pretpostavljamo vlasnica, koja je rekla kako ta cijena od 18 kuna van obuhvata više ne postoji.

– Gdje postoji takva cijena. Nema je nigdje – ogorčeno je zvučala gospođa na prezentaciji. Na to joj je odgovorio gradonačelnik spomenuvši kako su takvu cijenu za zemljište tik uz more prema Neumu u Dubrovačkom primorju dobila obitelj iz Imotice, u što mu ona nije povjerovala.

Tijekom rasprave gradonačelnik je čak pristao na varijantu da se vlasnici predugovorima izraze pristanak na cijenu od 207 kuna, a da ako postoji spor isti kasnije pokrenu pa će sud donijeti svoj pravorijek.
Kao krajnja mjera spomenuto je i izvlaštenje, no prije toga će se pokušati dogovoriti s vlasnicima, kojima će se u siječnju uputiti pismo namjere. Iako su na prezentaciji bili predstavnici većine vlasnika zemljišta nisu se htjeli javno eksponirati, tek su tih s mjesta izustili kako nije vrijeme za to.

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist