Aktualno

Otkrivena zbirka Nadana Vidoševića

Otkrivena zbirka Nadana Vidoševića

Najvrednije djelo u zbirci Nadana Vidoševića je ‘Krist na odru’ Vlaha Bukovca, procijenjeno na 200 tisuća eura. Inače, Vidoševićeva zbirka je već odavno poznata kustosima, muzealcima i ostalima koji su od njega posuđivali slike za potrebe samostalnih i retrospektivnih izložbi.

Međutim, gotovo nitko i iz stručnih krugova povjesničara umjetnosti ne zna da je kolekcionar Vidošević sam dao izraditi luksuznu mapu na kojoj su reprodukcije slika iz njegove kolekcije. Prava poslastica, koju je Vidošević pokazao samo probranima. Mapu nisu vidjeli ni galeristi koji su s Vidoševićem bili u poslovnim odnosima, nudili mu slike na prodaju, ali ni mnogi umjetnici čije je ateljee obilazio, piše Jutarnji.hr.

Miroslav Šutej, Zlatko Prica, Vjekoslav Parać, Oton Postružnik, Ante Kaštelančić, Nikola Reiser, Slavko Kopač, Đuro Pulitika, samo su neka od imena čije su slike reproducirane na luksuznom papiru. Na reprodukcijama piše naziv slike, dimenzija i tehnika u kojoj je izrađena, a na listovima nije naznačeno da je riječ o kolekciji Nadana Vidoševića. Bila je to svojevrsna inventura njegove zbirke, što je napravio prije svega za sebe i najuži krug ljudi.

No, pravi kapitalci iz Vidoševićeve kolekcije mogli su se vidjeti na brojnim izložbama i retrospektivama – Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, Leo Junek, Marino Tartaglia, Mato Celestin Medović, Jozo Kljaković, Jerolim Miše, Emanuel Vidović, Oskar Herman i brojni drugi. Među raritetima iz zbirke svakako je i prvo datirano djelo Oskara Hermana iz 1904. godine. Spremno je uvijek davao svoja djela, tvrde kustosi koji su s njime surađivali.

Rijetki su međutim vidjeli kompletnu zbirku strastvenog kolekcionara Vidoševića. Ni najbolji poznavatelji privatnog kolekcionarstva ne znaju što sve Vidošević ima,  piše Jutarnji list.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist