Kultura

‘OTKRIĆA’ U LJETNIKOVCU BUNIĆ-KABOGA Nastupila sjajna pijanistica Ida Gamulin

'OTKRIĆA' U LJETNIKOVCU BUNIĆ-KABOGA Nastupila sjajna pijanistica Ida Gamulin

Treći koncert ciklusa Otkrića održan je ovaj četvrtak u ljetnikovcu Bunić-Kaboga, a nastupila je Ida Gamulin, jedno od vodećih imena hrvatskog pijanizma srednje generacije.

Umjetnica je predstavila svoju klasu polaznika LAUS Akademije. Ida Gamulin ove će godine proslaviti tridesetu obljetnicu umjetničkog rada, te je tako ovo bila prigoda upoznati ne samo njezin solistički već i pedagoški rad.
Ida Gamulin rođena je u Splitu, diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Jurice Muraja. Usavršavala se u Weimaru kod Rudolfa Kehrera te u Londonu kod Alfreda Brendela, Annie Fischer, Johna Lilla i Stephena Kovacevicha. Uz niz nagrada na natjecanjima u domovini, dobitnica je i nagrada Svetislav Stančić, Milka Trnina te Specijalne nagrade na Festivalu u Freiburgu.

Međunarodnu karijeru započinje osvajanjem Nagrade Myra Hess (1983) koja joj po uspješnom londonskom debiju, donosi solističke nastupe u glasovitoj dvorani Queen Elizabeth Hall kao i u drugim europskim glazbenim središtima, Rusiji i SAD-u. Gošća je velikih festivala u Spolettu, Freiburgu, Varni, Stratfordu i Janaček festivalu, na kojima je nastupala uz ugledne dirigente i orkestre. Nakon koncerta u Londonu uz Marthu Argerich i Stephena Kovacevicha, sve češće surađuje s poznatim europskim glazbenicima. Snimala je za CBS,BBC, France Musique, Bayerischer Rundfunk, diskografsku kuću EMI-Mava, te za nacionalne diskografske nakladnike. Do sada je objavila 14 nosača zvuka.
Njezina snimka Brahmsove Sonate u fis-molu proglašena je najboljom izvedbom na American Classical Musical Directory.

Uz klasični pijanistički repertoar, s pažnjom njeguje glazbu suvremenih hrvatskih skladatelja koji joj posvećuju svoja djela, a osobito opus Dore Pejačević, čiji je cjelokupan opus glasovirskih minijatura priredila za tisak.

Članica je žirija pijanističkih natjecanja i redoviti profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Predsjednica je Europskog udruženja klavirskih pedagoga Hrvatske.

U karijeri je prati rečenica glasovite pijanistice Annie Fischer: „Izrazita osebujnost i poetičnost čine njezine interpretacije nesvakidašnjima.“

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist