Grad

OSVRT Kako je Olga Muratti Ivu Gjaji nogom izbila defibrilator iz ruke

OSVRT Kako je Olga Muratti Ivu Gjaji nogom izbila defibrilator iz ruke

Dubrovačka gradska vijećnica HSU-ova Olga Muratti rekla je u utorak u Dubrovniku kako je na sjednici Gradskog vijeća održanoj u subotu umrla demokracija u trenutku kada je vijećnicima onemogućeno raspravljanje o prijedlogu proračuna za 2015. godinu.
Naime, dubrovački proračun težak 396 milijuna kuna usvojen je jednoglasno s 40-ak amandmana oporbe, a nakon rasprave o amandmanima predstavnici svih klubova vijećnika konsenzusom su odlučili kako se o samom proračunu neće raspravljati. Olga Muratti je na konferenciji tri dana poslije, novinarima rekla kako je takav način vođenja sjednice nedopustiv.
”Smatram kako je u dubrovačkom Gradskom vijeću u subotu nestalo demokracije, ona je umrla u trenutku kad je oporbenim vijećnicima uskraćena rasprava o proračunu”, rekla je Olga Muratti te dodala kako ovo nije jedina stvar na koju je ukazivala u posljednje tri sjednice pod predsjedavanjem HDZ-ovog Mata Frankovića.
Na novinarski upit zašto nije reagirala odmah na sjednici nego tek sada na konferenciji za novinare tri dana kasnije, Muratti je odgovorila kako je ”u subotu bila zatečena”.
”Svako Gradsko vijeće sam na nešto ukazivala i znam da sam manjina i da mi prijedlog nikad neće proći”, rekla je Muratti te dodala kako je tu bila riječ o povredi Poslovnika Grada Dubrovnika.
Upitana zašto se zbog ovoga ne bune vijećnici HNS-a i SDP-a s kojima je HSU u koaliciji u dubrovačkom Gradskom vijeću, Muratti je odgovorila kako to treba pitati njih.
”To pitanje treba postaviti SDP-u i HNS-u. Meni to smeta i oštro protestiramo. Ne mogu predstavnici klubova vijećnika odlučiti u ime svih vijećnika”, kritizirala je Muratti tako i oporbu, ali i svoje koalicijske partnere.
Odgovarajući na novinarski upit Muratti je rekla kako o ovome nije uputila službenu pritužbu, a upitana zašto svoje neslaganje nije izrazila na način da ostane suzdržana prilikom izglasavanja proračuna Muratti je odgovorila kako ”nikad neće dignuti žutu palicu na proračun”.
”Osuđujem sve one koji su bacili novce na nepotrebne izbore jer su ovi amandmani mogli biti prihvaćeni u 12. mjesecu. Nitko ih tada Andru Vlahušiću nije ni predložio”, zaključila je Muratti.

Čemu konferencija?
Za sve one koji ne prate redovito politička zbivanja u Dubrovniku ovakav nastup Olge Muratti možda bi se činio točno onakav kakav ga ona predstavlja.
No to ne može biti dalje od istine. Sama činjenica da je ostala šutati nakon ”zabrane rasprave”, dovodi u pitanje ikakvu opravdanost današnje konferencije za novinare izuzev pokušaja samopromidžbe. I to ne baš dobre. Muratti je u vijeću poznata po svemu samo ne po šutanju, a njezini nastupi često su bili poprilično utemeljeni i konstruktivni. Danas se pak odlučila poistovjetiti s vijećnikom HSLS-a Ivom Gjajom koji je zaista u subotu tražio riječ za raspravu o proračunu. Iako je novinare pokušala uvjeriti kako mu je predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković to zabranio, Frankovićeve točne riječi su ipak bile: ”Predsjednici klubova dogovorili kako se o proračunu neće raspravljati, no ako baš želite možete”. Nakon toga je otvorio raspravu, Gjaja je u tom trenutku odustao, a Muratti se tad nijednom rječju nije oglasila. Sve do utorka ujutro kad je optužila tog istog Frankovića za ”smrt demokracije”. Vjerojatno joj u tom trenutku nije palo na pamet, da budemo slikoviti, ako je Franković ubojica demokracije, onda je ona je svojim (ne)postupkom, sa smiješkom na licu ‘medicinskom tehničaru’ Ivu Gjaji nogom šutnula defibrilator iz ruke. Da bi stvar bila gora, Muratti čak ni danas nije uložila službeni prigovor…Izuzev novinarima.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist