Sport

OSVRT GRUŠKE LIGE Susret stare garde na odlasku i mladih zvijezda koje stupaju na scenu

OSVRT GRUŠKE LIGE Susret stare garde na odlasku i mladih zvijezda koje stupaju na scenu

Povodom završetka uzbudljivog turnira na male barice ‘Ombla 2016.’, na kojem je pobjedu odnijela ekipa Mexico, donosimo zanimljiv stručni osvrt naših prijatelja iz Gruške lige.

‘Sinoć je obična dvorana sportske udruge u Komolcu poprimila dimenzije stare rimske arene. Sastala su se dva protivnika koja simboliziraju stari i novi vijek na male barice. Obična utakmica koja je gledateljima predstavljala spektakularno finale dvije najbolje ekipa turnira imala je puno veći značaj.

S jedne strane stari lav, ekipa Evo nas opet, predvođena ratnikom Šimom kojemu su navijači dodijelili simbolični nadimak ‘Spartak’, Mirom Butiganom, Vikijem Beusanom, Atijasom, s dva-tri mlada pojačanja predstavlja osovinu nekadašnje (i sadašnje) malonogometne velesile koja je harala Čokolinom i svim drugim malonogometnim terenima u Dubrovniku.

S druge strane mladi lav, pun energije, pun želje za pobjedom, gladan uspjeha, fizički I taktički enormno spreman – Mexico. Mlada ekipa koja, reklo bi se, tek stupa na vlast u ovom gradu, ekipa koju krase imena poput Mara Đuraša, Matea Vodopića, Borne Tikvice, Zvone Čikata i drugih perspektivnih malonogometaša koji žive nogomet, koji se ‘tuku’ s Nacionalom i Split Tommyem za naslov prvaka Hrvatske.

U 21:00 narod je do vrha napunio arenu i igre su mogle početi. Nakon spektakularnog predstavljanja lavova, utakmica je krenula. Utakmica dostojna finala, prava šahovska partija gdje su prilike sijevale na sve strane. Nakon Mexicovog izlaska u moderni pressing kad svatko napada svog igrača kako bi što prije dobio loptu u svoj posjed i natjerao protivnika na grešku Stari lav se ipak na iznenađenje poletnih mladića uspio u par navrata izmotati iz tog obruča i preko starih lisaca Vikija i Šime opasno zaprijetiti protivničkom golu, ali samo opasno. Mexico je predvođen liderom Đurašem koristio sve raspoložive bombardere izvan kaznenog prostora, ali Šime je djelovao kao protutenkovski otrov na golu i uspješno branio sve što je probilo betonski obrambeni blok.

Tek što se poluvrijeme bližilo kraju i nakon što smo mislili da su u tvrdom prvom poluvremenu pojedeni samo pijuni i pokoji lovac – Borna Tikvica oduzima loptu i daje šah 50 sekundi do kraja za vodstvo 1-0. Dio tribune je eksplodirao, a Viki Beusan na zadnjih 10 sekundi nije uspio poravnati na 1-1 i na poluvrijeme se odlazi s blagom prednošću Mexica.

U prvom poluvremenu smo vidjeli željne domaćine (Mexico) koji grizu i napadaju iz svih oružja, trkački rade jako moćan posao, ali malo kaskaju u taktičkim izlascima kad se napada lopta u protivničkom posjedu. Gosti (Evo nas opet) su većinu posjeda prepustili protivniku, ali su stvarali opasne prilike kad je lopta bila u njihovom posjedu. Imali su manji radijus kretanja, gustu obranu sa dva prednja i na taj način pokušavali blokirati vanjske projektile što im je u dobroj mjeri i polazilo za rukom.

Drugo poluvrijeme je krenulo taktički, promjena nije bilo i igra je bila ista. Nakon pet minuta Evo nas opet je prisiljen izaći u blagi pressing pa su rotacije s klupe bile malo češće, a otprilike po sredini poluvremena najopasniji igrač stare garde Viki Beusan završava odličnu akciju udarcem iza Radinih leđa. Ponovno eksplozija u dvorani, veliko veselje karavane iz Gruža koja je napunila sjeverni dio dvorane.

Sad smo opet na početku, vrijeme kao da je stalo – dva izmorena lava su ranjena, a titulu će odnijeti onaj koji bude više psihološki spreman. Dvjesto ljudi na tribinama, a u areni 8 izmorenih lavova nastavljaju povijesnu bitku s nule, rezultat je 1-1. Domaćin opet preuzima blagu inicijativu, a jedna akcija koja je izgledala potpuno bezopasno urodila je plodom i drugi put večeras Borna Tikvica uspijeva iskoristiti nesporazum Vikija i Šime te pospremiti loptu u mrežu za 2-1 uz još jednu eurupciju zadovoljstva.

Evo nas opet je nakon primljenog pogotka primoran izaći u pressing što rade jako dobro, pa tako Niko Vlahušić dvije minute do kraja gađa spojnicu koja je možda ključ današnje utakmice. Lopta nije ušla u gol, a Mexico se pretvorio u Grčku sa Eura 2004 te je pokazao moćnu kariku tranzicije iz obrane u napad preko munjevitih Tikvice i Čikata, u par navrata je uspio opasno zaprijetiti protivničkom golu. Dvije sekunde su do kraja, Viki izvodi korner, ali pokušaj je blokiran i veliko slavlje može početi.

Mexico s novom generacijom ratnika koji preuzimaju glavne uloge u gradskom nogometu na male barice je možda teže od očekivanog uspio pobijediti velike šampione i bivše vladare ovog sporta koje lagano stižu godine i možda je ovo jedno od njihovih posljednjih finala, najbližih ikad. Možda je ovo kraj jedne ‘Old School’ ere i možda su se baš sinoć u Areni Komolac upalili reflektori i otvorila pozornica za nove šampione koji će harati nogometnim terenima u ovom desetljeću.

Što imamo nakon šah mata na kraju? Evo nas opet koji izgleda kao Apolo Creed i Mexico u ulozi Rockya Balboe koji je u meču desetljeća uspio steći bodovnu prednost i ostaviti šampiona Creeda u nadi da će na jednom od ljetnih Grand Slamova (Čokolino, Gruž, Kantafig, Hladnica) dobiti priliku za revanš. A vjerujte, i tada ćemo gledati utakmicu nad utakmicama i pričati o novoj i staroj eri. Sinoćnja utakmica je svakako dala toliko toga velikoga da će sigurno ostati upamćena u povijesti, a priča o dva lava će se prepričavati generacijama.

Gruška Liga

Pročitajte još

Pituri osvojili Kup Hrvatske!

Dulist

Jakov Bjeloš, Marino Maslać i Bruno Šimunović u dresu Hajduka osvojili međunarodni turnir

Dulist

HRVATSKI KUP STOLNOG TENISA ‘Pituri’ pobjedom protiv zagrebačkog Marathona prošli u finale

Dulist