Natrag
24.9.2017 23:19

facebook

twitter

google

rss

dulist

OSUŠENE PALME U UVALI Do kada će nas okruživati ovakav prizor?!

7.2.2016 @ 18:59 Petra Žuvela Aktualno
4;4

Podijelite:

Do kada će stoljetne palme i ponos našega grada propadati pod najezdom Crvene palmine pipe koja isisava i ono malo života što je u pokojoj grani ostalo?

Već mjesecima tako građani upozoravaju na izgled palmi. Pa će se često čuti Lapađane kako se žale kako je njihov dio najviše nastradao i propatio. No nije Lapad iznimka, isti prizori strše poviše Zatona, u Gružu, na Elafitima, u Župi i brojnim privatnim vrtovima.

I tako jedna od najatraktivnijih plaža u Dubrovniku, ljetna destinacija brojnih turista, trune od Crvene palmine pipe, nebrige i nezainteresiranosti. Izgleda kada nije ‘stađun’ od sezone Grad nam može biti na sramotu, ali s dolaskom prvih turista pluća rastu, ego se diže i Dubrovnik cvjeta u svim bojama, pa će možda i te palme bolje dane dočekati negdje po sezoni, kad se turisti požale.

Crvena palmina pipa u Hrvatskoj se prvi put pojavila 2011. godine, a riječ je o invazivnom štetniku koji napada i uništava palme. Prvo su nastradale zadarske palme, a prije dvije godine kukac je uočen i u Velikom Zatonu. S oobzirom da može letjeti i dva do tri kilometra, nije dugo potrajalo da nametnik stigne i napadne palme u gradu.

A s obzirom da zagarantirana prevencija ne postoji, na pravo nam je zabrinuti se kako će Dubrovnik izgledati bez ijedne palme, jer i to je budućnost koja se nazire.

Komentari

O autoru: Petra Žuvela


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana