Hrvatska

Ostvareni preduvjeti da Hrvatska bude domaćin Europskoj prijestolnici kulture

Grad iz zraka

Konačno su ostvareni svi preduvjeti da naša zemlja bude domaćin Europskoj prijestolnici kulture 2020. godine jer je nakon višemjesečnog odgađanja Europski parlament usvojio odluku o novom načinu proglašenja prijestolnica.

Europsku prijestolnicu kulture određivat će zemlja domaćin, na osnovi preporuke međunarodnog ocjenjivačkog suda, a ime odabranog grada objavljivat će Europska komisija u svojem Službenom glasniku – to je kompromisna odluka koja se čekala mjesecima, a odnosi se na razdoblje od 2020. do 2033. godine. Zbog kašnjenja odluke o načinu proglašenja, za Hrvatsku i Irsku, koje će Europsku prijestolnicu kulture ugostiti 2020., rokovi izbornog procesa bit će iznimno pomaknuti, piše hrt.hr.

Ministrica kulture Andree Zlatar Violić rekla je kako se natječaj planira  objaviti sredinom svibnja, a natječaj traje 10 mjeseci što ostavlja dovoljno vremena za pripremu svim našim gradovima s obzirom na to da su edukacija i rad na strategijama i planovima počeli prije najmanje godinu dana.

Vremena za osmišljavanje tako velikog projekta ipak nemamo puno, no i predsjednica Odbora za kulturu i obrazovanje europarlamenta Doris Pack smatra da ga je dovoljno, jer do tada ima još pet i pol godina.

Hrvatska jedino mora izabrati koji grad će ponuditi.

Interes za organizaciju Europsku prijestolnicu kulture potvrdio je niz hrvatskih gradova – Rijeka i Split već su krenuli s javnim savjetovanjima.

Na titulu pretendira i Dubrovnik, a prošli je tjedan svoju viziju projekta predstavio i Varaždin. dok je Vukovar, koji je prošle godine iskazao namjeru za kandidaturu,  odustao.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist