Aktualno

OSMI PUT U IUC-U Dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama

IUC iz zraka

Od ponedjeljka 11. rujna do subote 17. rujna održava se, sada već osmi put, Dubrovačka konferencija o sanskrtskim epovima i puranama u Interuniverzitetskome centru u Dubrovniku.

Ta je redovita konferencija pokrenuta za vrijeme Domovinskoga rata, a prvi se put sastala 1997. i ubrzo je postala najvažnija redovita konferencija na svijetu o Mahabharati, Ramayani i hinduističkim enciklopedijskim djelima puranama, sastavljenima u epskome metru i stilu.

Među osnivačima bili su John Brockington iz Edinburgha, najveći svjetski stručnjak za Ramayanu, Georg von Simson iz Osla, jedan od najvećih istraživača Mahabharate, Peter Schreiner iz Züricha i Gregory Bailey iz Melbourna, veliki znalci književnosti purana, Horst Brinkhaus, ugledni istraživač Harivanše, puranskoga dodatka Mahabharati, Mislav Ježić iz Zagreba, istraživač vedske i sanskrtske epske književnosti i drugi.

Među sudionicima bili su vodeći vedolog i glasoviti sanskrtist s Harvarda Michael Witzel, legendarni sanskrtist Muneo Tokunaga iz Japana koji je glasovit po divovskome pothvatu digitalizacije cijele Mahabharate i Ramayane (prema kritičkim izdanjima), čime je zadužio cijelu svjetsku indologiju, Ashok Aklujkar, glavni organizator slijedeće Svjetske sanskrtističke konferencije, i niz drugih vodećih znanstvenika.

U nedavnome prijevodu znatnih dijelova Mahabharate na njemački, Georg von Simson piše o tome da je proučavanje Mahabharate doživjelo uzlet u svijetu u posljednja dva desetljeća, nemalo zahvaljujući redovitoj Dubrovačkoj konferenciji o sanskrtskim epovima i puranama, koju su, kako piše, pokrenuli hrvatski indolozi.

Više je svjetskih projekata dogovoreno na ovoj konferenciji. Na sadašnjoj osmoj Dubrovačkoj konferenciji okupilo se više njenih osnivača i dugogodišnjih sudionika, niz velikih imena, ali i niz novih mladih istraživača iz Indije, Japana, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Nizozemske, Švicarske, Poljske, Rusije, Hrvatske, Kanade, Australije. Radove DICSEP-a recenzira niz svjetskih stručnjaka, a objavljuje Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Na ovoj konferenciji proslavit će se 20 godina održavanja DICSEP-a. Predstavit će se i najnoviji objavljeni zbornik DICSEP-a koji obuhvaća preko 530 stranica. Predstavit će se niz aktualnih istraživanja s područja konferencije u sv ijetu i dogovarati buduća suradnja i istraživački projekti.

Održava se pod pokroviteljstvom HAZU, uza sponzorstvo Indijskoga savjeta za kulturne veze iz New Delhia i indijskoga veleposlanstva u Hrvatskoj, u prostorijama Interuniverzitetskoga centra.

Suorganizatori su Odsjek za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskoga fakulteta u Zagrebu, Hrvatsko filozofsko društvo, IUC i CAAS. Članovi su sadašnjega Međunarodnoga organizacijskoga odbora znanstvenici iz Hrvatske, Indije, Njemačke, Belgije,Poljske, Finske, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade i Australije. Ova je konferencija stavila Hrvatsku na istaknuto mjesto na zemljovidu svjetske indologije.

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist