Natrag
19.8.2017 02:07

facebook

twitter

google

rss

dulist

OŠ Mokošica sudjelovala u globalnom Eratostenovom eksperimentu

23.9.2015 @ 20:12 Dulist Grad
6;6

Podijelite:

Učenici osmih razreda OŠ Mokošica danas u sudjelovali u Eratostenovom eksperimentu koji se provodi u školama cijelog svijeta.

Zajedno sa svojim profesoricama Barbarom Mandušić i Ivonom Rogošić učenici su na vrlo jednostavan način pomoću sjene štapa izračunali opseg zemaljske kugle.

Eratostenov eksperiment prvi put je izveo sam Erastoten već u trećem stoljeću nove ere. On je uočio kako sjena koju baca štap obasjan Sunčevim zrakama nije uvijek jednake duljine, pa je zaključio da Sunčeve zrake ne padaju na Zemlju svaki dan pod istim kutem. Tu činjenicu je iskoristio kako bi pomoću jednostavnog matematičkog računa iz poznate duljine sjene štapa izračunao opseg Zemlje.

Učenici su nakon mjerenja duljine sjene štapa zajednički izračunali kut pod kojim Sunčeve zrake upadaju na Zemlju točno u lokalno podne. Nakon toga, svoje su podatke izmijenili sa prijateljskim školama iz Zadra, Osijeka i Našica. Iz svojih i njihovih podataka o kutu upada zraka i poznatoj udaljenosti između škola pomoću formule su izračunali opseg Zemlje.

Ovaj jednostavni eksperiment od ove godine postao je dijelom projekta Inspiring Science Education u koji je OŠ Mokošica uključena već neko vrijeme. Cilj cijelog projekta je uvođenje istraživačkog načina učenja u nastavni proces, što su Mokošani danas svakako ostvarili!

Tekst i foto: OŠ Mokošica

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana