Kultura

ORATORIJ U DOMINIKANCIMA ‘Istina o gradu slobode’ podsjeća na najteže dubrovačke dane

ORATORIJ U DOMINIKANCIMA 'Istina o gradu slobode' podsjeća na najteže dubrovačke dane

‘Istina o gradu slobode’ – koncert je ovo izveden u Dominikanskoj crkvi povodom blagdana svetog Nikole i Dana dubrovačkih branitelja, a mnogobrojna publika došla je poslušati uistinu – plemenit program.

Radi se o oratoriju skladanom na tekstove msgr. dr. Želimira Puljića te stihove dr. Luka Paljetka, a izveo ga je večeras DSO uz Mješoviti zbor Libertas.

Koncertom je ravnao dirigent Ivo Lipanović koji je 1994. godine ravnao praizvedbom u crkvi Male braće, a kao solistica, nastupila je proslavljena dubrovačka mezzosopranistica Dubravka Šeparović Mušović. Sebastijan Vukosavić svojom naracijom dodatno je uljepšao večer.

Podsjetimo se, Dubrovnik je 6. prosinca 1991. proživljavao strahote, a u spomen na taj dan, bol i patnju Dubrovčana, nastalo je ovo djelo Đela Jusića koji je uz brojna priznanja i uspjehe, odnedavno i član akademije BiH.

Svaki od jedanaest stavaka oratorija ‘Istina o gradu slobode’ na svoj način vraća sjećanje na taj dan koji je i za Dubrovački simfonijski orkestar ostao u pamćenju. Naime, pogođen je krov ljetnikovca Pucić-Crijević koji je tada bio dom orkestra, čime su se oštetili i instrumenti te je napravljena velika šteta.

‘Istina o gradu slobode’ podsjeća tako na najteže dane dubrovačke povijesti i odaje počast onima koji su se borili za Grad…

MNJ

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist