HrvatskaPolitika

ORaH, Novi val i Reformisti stižu u Dubrovnik!

ORaH, Novi val i Reformisti stižu u Dubrovnik!

Tri nove političke ideje traže svoje saveznike, buduće suradnike i članove na jugu Hrvatske. Održivi razvoj Hrvatske (ORaH) Mirele Holy, Novi val – stranka razvoja Ljuba Jurčića i Narodna stranka – Reformisti Radimira Čačića u priličnom su zaletu i zanosu nakon svojih osnivačkih skupština. Istraživanja javnog mnijenja već ih uvrštavaju među relevantne čimbenike, premda još gotovo nemaju ‘ni glavu ni rep’.
Stranka koja je odmah po osnivanju zadobila veliku medijsku pozornost je stranka Održivi razvoj Hrvatske – ORaH bivše SDP-ove ministrice okoliša, a danas saborske zastupnice Mirele Holy. Po najnovijim istraživanjima ORaH zauzima treće mjesto, iza SDP-a i HDZ-a, a ispred Laburista.

‘Skriveni’ ORaH-ovac Jurišić

U želji da ‘lociramo’ ORaH-ovog povjerenika za grad Dubrovnik ili Dubrovačko-neretvansku županiju najprije smo kontaktirali Nataliju Rajčić, povjerenicu za dalmatinsku regiju. Rajčić nam je ljubazno kazala kako je povjerenik za grad Dubrovnik Tomaž Jurišić te nam obećala i javiti njegov broj mobitela, kako bismo iz prve ruke saznali o planovima na našem području, koliko članova je okupio, kad planira oformiti ogranak stranke. Ipak, nakon sat i pol vremena primamo SMS povjerenice Rajčić, u kojem nam objašnjava kako je kontaktirala povjerenika Jurišića, ali da ipak sve što nas zanima pitamo na njezin e-mail.
– Kad bude osnivanje ogranka za grad Dubrovnik bit ćete u mogućnosti postaviti pitanja koja vas interesiraju – bila je jasna Natalija Rajčić.
Podsjetimo, riječ je o stranci koja je od ponedjeljka u svojoj prvoj kampanji, za Europski parlament. Nositeljica liste je predsjednica stranke Holy, premda je izjavila da ipak neće u Europski parlament ukoliko joj birači iskažu povjerenje.
Predsjednica zasad tek udruge, odnosno Inicijative za osnivanje Narodne stranke – reformista, ujedno i saborska zastupnica Natalija Martinčević, koja je nedavno radi potpore Radimiru Čačiću isključena iz HNS-a, za DuList je kazala kako udruga još uvijek zapravo nije formalno registrirana te da se očekuje provedba potrebne procedure.
– U Dubrovniku, kao i u ostalim dijelovima Republike Hrvatske kontaktiramo s većim brojem ljudi, a organizacijsku mrežu planiramo uspostaviti do trenutka osnivanja stranke, za otprilike 3 do 4 mjeseca – odgovorila nam je Martinčević, posredno potvrdivši kako će cijela priča o Reformistima započeti povratkom Radimira Čačića s odsluženja zatvorske kazne u pulskoj Valturi. Nakon što su čitavi gradski odbori na sjeveru Hrvatske prisegnuli na odanost Čačiću, bit će zanimljivo vidjeti kako će na nove mjene reagirati jug Hrvatske, gdje se HNS tijekom proteklih godina uspio poprilično ukorijeniti.

‘Novi val’ kasni

Do zaključenja broja nažalost nismo uspjeli saznati ništa o planovima za jug Hrvatske stranke Novi val – stranka razvoja bivšeg SDP-ovog ministra gospodarstva i kandidata za premijera na izborima 2007. godine Ljuba Jurčića. Stranka nema internetsku stranicu, a Facebook profil pod nazivom stranke čini se neaktivnim. Iz medijskih napisa tek se može saznati kako su među osnivačima predstavnici svih krajeva Hrvatske, time i juga Hrvatske.
Inače, ta stranka je po osnivanju (na osnivačkoj skupštini sudjelovalo je oko 120 članova) dobila i epitet parlamentarne, jer u Hrvatskom saboru njihove interese zastupa Jakša Baloević, inače pulen Pokreta za građansku i etičku Hrvatsku don Ivana Grubišića. Sam Jurčić svoju stranku smješta u ‘čisti centar’, a zanimljivo je da je u predsjedništvu okupio niz poduzetnika, sveučilišnih profesora i odvjetnika.

Pročitajte još

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist