Crna kronika

OPUŠTANJE U VOŽNJI Vozači, pridržavajte se prometnih propisa!

Shutterstock images semafor

Dolaskom ljepšeg i suhog vremena stvaraju se povoljni uvjeti za vožnju motocikala, mopeda i bicikala sa jedne strane, te pješačenje s druge strane pa iz PU dubrovačko-neretvanske podsjećaju te najranjivije prometne sudionike da se, sudjelujući u prometu, pridržavaju zakonskih propisa kako ne bi doveli u pitanje vlastitu, ali i sigurnost ostalih sudionika u prometu.

– Podsjećamo vozače mopeda i motocikala da provjere tehničku ispravnost vozila i to posebno uređaje za zaustavljanje, svjetla, vozačko zrcalo, uređaj za davanje zvučnih znakova te brzinomjer s putomjerom i svjetiljkom za osvjetljavanje. Obzirom da su najčešći uzroci prometnih nesreća i teških posljedica u kojima sudjeluju vozači mopeda i motocikla neprilagođena brzina i vožnja bez zaštitne kacige još ih jednom podsjećamo da prilikom vožnje koriste homologirane kacige, ali i ostalu zaštitnu opremu (jakna, hlače, štitnici, čizme i rukavice), te da se kreću prilagođenom i propisanom brzinom kretanja – poručuju iz PU dubrovačko-neretvanske.

Vozače bicikala podsjećaju da ne voze u zabranjenom smjeru, da se pri prelasku pješačkih prijelaza uvjere mogu li ga prijeći nesmetano u odnosu na vozila koja prometuju i da koriste biciklističke kacige.

Pješake, posebno djecu i one starije životne dobi savjetuju da cestu prelaze na obilježenim pješačkim prijelazima, da ne prelaze cestu na znak crvenog svjetla za pješake na semaforu, te da ne istrčavaju na cestu.

Vozače ostalih motornih vozila, prvenstveno vozače osobnih automobila koji čine većinu sudionika u prometu na cestama, pozivamo da prilikom sudjelovanja u prometu posebnu pozornost posvete vozačima mopeda i motocikala. Posebice trebaju za vrijeme vožnje u slijedu i usporedne vožnje prilikom pretjecanja ostaviti dovoljan razmak između svog vozila i vozača mopeda ili motocikla kojeg prestižu.

Potrebno je poštivati pravo prvenstva prolaska vozača mopeda i motocikala kroz raskrižja, sukladno stvarno postavljenoj prometnoj signalizaciji, te prilikom skretanja provjeriti ‘mrtvi kut’ kako bi se spriječile prometne nesreće u kojima dolazi do naleta osobnih automobila na vozače motocikala koji ih pretječu jer vozač osobnog automobila nije provjerio tko se kreće iza njega.

– Napominjemo da će prometna policija provoditi pojačani nadzor ponašanja u prometu svih ovih skupina sudionika i protiv svih koji se ne ponašaju sukladno zakonskim propisima, poduzimati zakonom propisane mjere – poručuju iz PU dubrovačko-neretvanske.

Pročitajte još

HTIO POMOĆI PRIJATELJU, NA KRAJU JE POKRADEN Pustio ga u stan, on mu ukrao nakit

Dulist

Sudac istrage odbio odrediti istražni zatvor maloljetnim nasilnicima iz Uvale

Dulist

OTKRIVENO ZLOČINAČKO UDRUŽENJE U Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 305 kilograma marihuane

Dulist