Hrvatska

OPREZ, SALMONELA! Evo koji se proizvod povlači s polica

OPREZ, SALMONELA! Evo koji se proizvod povlači s polica

Ministarstvo poljoprivrede izvjestilo je da se s tržišta povlači zamrznuti proizvod “Viki grill pile domaće”, hrvatskog proizvođača Klaonice Viki, koji na tržište distribuira Ledo, jer je u tom proizvodu identificirana bakterija salmonele.

Riječ je o proizvodu na kojem je datum klanja i datum zamrzavanja 6. prosinac 2014., s datumom upotrebe do 6. prosinca 2015., piše Dnevno.hr.

Putem brzog sustava uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF sustav) zaprimljena je obavijest od Uprave za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravlja o nalazu bakterija iz roda Salmonella spp. u zamrznutom pilećem trupu podrijetlom iz Hrvatske (prisutnost u 25 g), a dodatnom analizom identificirana je bakterija Salmonella typhimurium, navodi se u obavijesti Ministarstva poljoprivrede.

Salmonella typhimurium jedan je od najčešćih uzroka enterokolitisa koji se najčešće prenosi nedovoljno termički obrađenom hranom ili postupanjem s hranom koje nije u skladu s dobrom higijenskom praksom (križna kontaminacija).

Akutni znakovi enterokolitisa su mučnina, povraćanje, grčevi u trbuhu, proljev, vrućica i glavobolja. Dostatna termička obrada hrane inaktivira uzročnika, navodi se u priopćenju.

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja i Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede odmah su provele službene kontrole na tržištu (maloprodaja, distributer i proizvođač) te naredile povlačenje i opoziv tog proizvoda s tržišta.

Veterinarska inspekcija je prilikom nadzora kod distributera utvrdila je da je odmah po zaprimanju rezultata laboratorijskih analiza započeo s povlačenjem proizvoda s tržišta te o tome obavijestio potrošače, navode iz Ministarstva.

Tvrtka Ledo je obavijestila potrošače o povlačenju navedenog proizvoda napominjući da kupci ukoliko posjeduju proizvod o tome obavijeste Ledo kako bi se dogovorile aktivnosti vezane uz zamjenu za drugi proizvod ili povrat novca.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist