Aktualno

OPREZ Otrovna napuhača ne smije završiti na pjatu!

OPREZ Otrovna napuhača ne smije završiti na pjatu!

Jedna od najotrovnijih riba na svijetu, napuhača, ulovljena je u utorak u Uvali Lapad kod Dubrovnika, potvrdio je u srijedu dr. Jakov Dulčić ispred Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita

Riječ je o ribi čiji je otrov tetrodotoksin, 1250 puta snažniji od cijanida i njezina konzumacija završava paralizom i smrću.
Kako je istaknuo Dulčić, posebno ga je uznemirilo što je fotografija napuhače, odnosno četverozupke koja je do njega stigla na potvrda snimljena na pladnju u jednom dubrovačkom restoranu.

Novo:

Ipak, kako doznajemo napuhača se na pladnju našla isključivo za potrebe fotografije. Riječ je o primjerku dužine oko 40-ak cm, težine oko 1 kilograma.

Inače, učinci ove vrste mogu biti dosta pogubni u smislu da postoji i veliki smrtni rizik prilikom konzumacije nepravilno pripremljenog mesa ove vrste koje inače sadrži snažan otrov neurotoksin tetrodoksin (inače meso ove vrste, uz pravilnu pripremu za koju je posebno obučava,  je prava delikatesa i to posebno u Japanu). Isto tako ova vrsta može imati i jak utjecaj na ulove parangalima u priobalnom ribolovu  (time ujedno i na socio-ekonomski status ribara) jer je već utvrđeno da otkida i guta cijeli plijen (pa čak zajedno sa udicom) sa parangala (već utvrđeno u zemljama istočnog Sredozemlja). Tijekom posljednje godine farmaceutska industrija pokazuje sve veći interes za prikupljanjem otrova koji se nakuplja u tkivu (posebice spolnim žlijezdama i jetri) ove vrste (kao dodatni stimulans ribarima za ulovom ove vrste, a time i smanjenjem brojnosti njene populacije, posebice u istočnom Sredozemlju).

Ranije:
”Ribu je uhvatio nepoznati ribar u utorak oko 11 sati, a jako sam se uznemirio kad sam vidio je riba na fotografiji snimljena na pladnju u restoranu. Ne znam je li ona trebala biti servirana za jelo pa je ovako pukim slučajem izbjegnuta tragedija”, rekao je Dulčić te istaknuo kako ljudi moraju biti izrazito pažljivi sa vrstama koje ne poznaju. Istaknuo je kako će se hitno morati raditi edukacija jer je riječ o pogubnoj vrsti, a u Jadranu su sve češće prijavljeni slučajevi ulova.

 FOTO: Branko Dragičević/IOR Split

 

 

Pročitajte još

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist

[FOTO] SVEČANA DODJELA Ovo su laureati dubrovačkog sporta 2023.!

Dulist

POTPISAN UGOVOR Gradu 10 milijuna eura za rekonstrukciju i dogradnju OŠ Mokošica

Dulist