Hrvatska

OPET TURISTIČKA ANALIZA Hrvatska bolja od Italije i Francuske, zaostaje za Grčkom

OPET TURISTIČKA ANALIZA Hrvatska bolja od Italije i Francuske, zaostaje za Grčkom

Rekapitulirana su ovogodišnja turistička ostvarenja ključnih destinacija Mediterana (Španjolske, Francuske, Portugala, Italije, Grčke i dr.), ali i šire, a gdje je uključena i naša zemlja.

Tako Hrvatska u prvih šest mjeseci ostvaruje rast u dolascima stranih gostiju od 7,3 posto, na istoj razini kao što je trend rasta u Španjolskoj. Uspješnije od nas u ovom razdoblju su Grčka, koja se vraća iz velikih minusa proteklih godina, Malta, Portugal te zemlje Magreba. Lošije rezultate od nas u prvih šest mjeseci bilježe Italija, Francuska, Tunis, Egipat, Cipar, Turska te Slovenija.

S obzirom na različitu metodologiju praćenja podataka iz domene turizma, kao i razlika u dinamici obrade istih u svakoj od pojedinih zemalja, analizom su obuhvaćena različita razdoblja (siječanj-svibanj ili siječanj-lipanj ovisno o zemlji), što donekle onemogućuje direktne usporedbe u svim segmentima ostvarenja, no predstavlja indikativnu informaciju o trendovima ostvarenja ključnih konkurenata.

– Do sada dostupnim rezultatima možemo biti zadovoljni, dok ćemo rezultate za mjesec srpanj komentirati krajem sljedećeg tjedna. Neke destinacije u Hrvatskoj bilježit će pad, druge stagnaciju i rast u srpnju. Dobre su najave za mjesece kolovoz i rujan te vjerujemo kako će špica sezone biti na razini prošle godine, uz rast posezone – tako situaciju komentira ministar turizma Darko Lorencin.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist