Hrvatska

Opatija Dubrovniku ‘za petama’ po cijeni ‘kvadrata’ stana

Grad iz zraka

Tražene cijene stanova na mjesečnoj razini zabilježile su 0,7 posto više vrijednosti, no u Dubrovniku su u odnosu na lipanj cijene ipak niže za 2,5 posto, pokazuje statistika portala Crozilla.com.

Dolaskom turističke sezone u čitavoj zemlji optimizam poraste gotovo paralelno s porastom žive u termometru, a porast broja turista pozitivno djeluje i na tržište nekretnina. Naime, velik broj ih se odlučuje spojiti ugodno s korisnim te za vrijeme godišnjeg odmora pogledati neke od nekretnina koje bi mogli ili željeli kupiti.

U gradovima diljem obale na portalu Crozilla.com tijekom srpnja je zabilježen porast prosječnih oglašavanih cijena. Pula, Rijeka, Šibenik, Zadar i Split neki su od gradova na Jadranu kojima su cijene na mjesečnoj razini porasle. Najskuplje „kvadrate“ stanova tijekom srpnja na portalu Crozilla.com bilježe Dubrovnik i Opatija- s cijenama preko 3000 eura, a zatim Split i Umag čije prosječne tražene cijene prelaze iznos od 2000 eura.

Najniže cijene stanova oglašavane na portalu Crozilla.com zabilježene su na kontinentalnom dijelu Hrvatske gdje u većini gradova, izuzev Zagreba i Varaždina, srpanjska cijena nije prelazila granicu od 1000 eura po metru kvadratnom.

Prema podacima portala Crozilla.com cijene zagrebačkih stanova na mjesečnoj su razini porasle za 1,8 posto, a prosječna tražena cijena iznosila je 1601 euro po metru kvadratnom.

Pad cijena zabilježen je i u Osijeku i Varaždinu, u oba grada 0,3 posto. Prosječne tražene cijene „kvadrata“ stana u Osijeku su iznosile 974 eura, a u Varaždinu 1093 eura. Nešto niže srpanjske cijene zabilježene su i u Bjelovaru gdje mjesečni pad iznosi 0,9 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 837 eura.

Tijekom srpnja su cijene stanova u Splitu porasle za 2,1 posto, a za jedan se metar kvadratni u prosjeku tražilo 2213 eura. Nešto niže no splitske, bile su cijene u Umagu – 2055 eura po metru kvadratnom. Zadarskim je stanovima cijena porasla za 1 posto, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog je iznosila 1832 eura.

Pula, Rijeka i Šibenik su tijekom srpnja imali slične cijene „kvadrata“ stanova. U Puli se za metar kvadratni tražilo 1330 eura, 0,8 posto više no mjesec ranije. Cijene riječkih stanova na mjesečnoj su razini ostale nepromijenjene, 1365 eura po metru kvadratnom. U Šibeniku je oglašavana cijena metra kvadratnog u prosjeku iznosila 1385 eura, što predstavlja porast od 0,1 posto. U Senju se za jedan metar kvadratni tražilo 1180 eura. S druge strane, u Dubrovniku su cijene stanova bile gotovo tri puta više no senjske.
Dubrovnik, grad koji prema statistikama portala Crozilla.com ima najviše cijene stambenih „kvadrata“ tijekom srpnja bilježi 2,5 posto niže cijene stanova no mjesec ranije, a prosječna tražena cijena metra kvadratnog iznosila je 3391 euro. Dubrovniku se po visini cijene tijekom srpnja „za petama“ našla Opatija gdje se za jedan metar kvadratni u prosjeku tražilo čak 3002 eura.

 

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist