Garaža

Opasnost po kreditu kojemu Grad nije jamac!?

Opasnost po kreditu kojemu Grad nije jamac!?

Iako Grad Dubrovnik nije dao, niti je po Zakonu o proračunu to mogao, jamstvo Midia Grupi na kredit od 12,5 milijuna eura kojega je za gradnju garaže podignula kod PBZ-a

postoji opasnost da PBZ naplati jamstvo od 100 milijuna kuna. A jamstvo se, rekao je zamjenik gradonačelnika Niko Šalja, na konferenciji za medije nakon Gradskog vijeća, spominje u jednom dijelu ugovora i aneksa ugovorima o gradnji garaže, a koji još uvijek imaju oznaku tajnosti. 

Konferenciju su sazvali gradonačelnik Vlahušić i zamjenik mu Šalja odgovarajući na optužbe Dubravke Šuice kako zapravo oni dovode proračun u opasnost, neispunjavajući obveze Grada po ugovoru o gradnji garaže.

– Apsolutno je netočno da ne ispunjavamo svoje obveze – rekao je Vlahušić.
Šalja je pak objasnio kako je Garaža Dubrovnik, koja je u 100-postotnom vlasništvu Midia Grupe, i koja danas nema ni lipe na računu, dobila pravo građanja garaže na Ilijinoj glavici na 35 godina, te su je izgradili po cijeni od 17,9 milijuna eura.

Garaža Dubrovnik je dužnik prema banci, i ona mora plaćati svoje obveze, dok Ragusa parking, tvrtka u 50-postotnom vlasništvu Grada i Midije, kojoj je garaža dana u najam, ima obveze prema Garaži Dubrovnik. No, Grad se boji da će, ukoliko u roku od 30 dana Garaža Dubrovnik ne ispuni svoje kreditne obveze, PBZ  pokrenuti postupak naplate 100 milijuna kuna, što je cijeli iznos kredita. A kako Garaža Dubrovnik nema ni lipe na računu u opasnosti je dakle proračun Grada jer, rekao je Vlahušić, PBZ je uputila dopis (doduše Gradu sam na znanje) da će iskorititi sve što u ugovoru postoji, te da će naplatiti i jamstva iz ugovora. Da bi apsurd bio još veći, čelni ljudi grada danas su javnosti poručili: 'Ne možemo jasno iščitati iz ugovora postoje li jamstva ili ne' (!, op. a.).

– Grad po Zakonu o proračunu niti smije niti može biti jamac za tvrtku kojoj nije većinski vlasnik, te Grad nije dao nikakve instrumente osiguranja kredita. Da sam Grad preuzme garanciju na kredit, bio bi u prekršaju. Jedina garancija po mojim saznanjima je spomenuto pravo građenja i to je jedini vid osiguranja samog kredita prema banci.

Očekujemo kroz postupak arbitraže, koji će biti, hoće li sudska praksa reći drukčije. Aposlutno u niti jednom trenutku nije od Grada traženo da bilo što plati prema Garaži Dubrovnik – objasnio je Niko Šalja. Budući da je Dubravka Šuica na konferenciji za novinare spomenula obvezu Grada od 8 milijuna kuna godišnje na ime najma, a što bi pokrilo ratu kredita, takvo nešto odbacili su i Šalja i Vlahušić.

– Tumačenje bivše gradonačelnice je njeno usmeno tumačenje. Jedino što je u ugovoru rečeno općenito, a to je da se u prvim godinama rada garaže predviđa neprofitabilan rad te da će Midia Grupa za manjak sredstava uzeti kredit, a za taj kredit će jamac biti grad Dubrovnik. No, po zakonu o proračunu grad ne može biti jamac tvrtki koja nije u većinskom vlasništvu – istaknuo je Šalja.

I možda se upravo na tu stavku ugovora poziva PBZ, a možda će se PBZ naplatiti kroz preuzimanje prava građenja na 35 godina.
Naglašeno je i kako obvezu plaćanja kredita ima zasad samo Garaža Dubrovnik, kojoj je PBZ i uputila dopis, a Gradu samo na znanje.

A Grad ništa nije ni mogao platiti, opravdali su se, jer im nitko nikada nije fakturirao nikakva račun.
– Jamstva nismo dali, a  postoji arbitraža – rekao je Vlahušić, dodavši kako su danas vijećnicima predstavili potencijalnu opasnost za proračun.

Pročitajte još

Muratti poslala požurnicu Državnom odvjetništvu

Andrea Falkoni Račić

Ragusa odblokirana, snijeg odgodio pregovore

Barbara Đurasović

Nova runda pregovora u petak!

Barbara Đurasović