Aktualno

On-line peticiju potpisalo 6 600 osoba

On-line peticiju potpisalo 6 600 osoba

Predstavnici udruge Pelješki mosta održali su danas konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o rezultatima završetka potpisivanja on-line peticije za izgradnju Pelješkog mosta.

-Mi smo prije dva mjeseca imali prvi sastanak na mostu gdje smo pokrenuli on-line peticiju, koju je potpisalo oko 6600 potpisnika. Mi smo tim brojem iznimno zadovoljni – istaknuo je Nenad Jasprica.

Vinicije Lupis je istaknuo kako  su ponosni da su  u ime slobodnih intelektualaca grada Dubrovnika pokrenuli jednu ovakvu akciju:

-Ona je  glas tihe većine Grada i Županije našeg juga ali i šire. Podržani smo od 6 600 ljudi što znači da cijela Dubrovačko-neretvanska županija ima visok stupanj informatičke pismenosti, i podržani smo od onih koji najvećim dijelom nisu članovi stranaka, od intelektualaca iz zemlje i inozemstva, više akademika vrlo uglednih, i od vjerskih institucija. Zahvaljujemo svima koji su pokazali glas hrabrosti i potpisali ovu peticiju, i jasno zahvaljujemo svima koji su rekli da treba Pelješki most. On je najjeftinije rješenje – dodao je Lupis.  

-Ova peticija je višeznačna, ona je plebiscit, elektronska peticija koja je ograničena i nije dostupna starijoj populaciji, već samo informatičko pismenoj populaciji. Taj most je garancija budućnosti hrvatskog juga, geostrateško iznimno značajan, i nikakvi trajekti koji bi mogli uzrokovati ekološku katastrofu Malostonskog zaljeva nisu rješenje. Poglavito cijela ideja gradnje mosta koja je dotaknula hrvatski jug je europska peticja koja pokazuje europsku svijest hrvatskih građana- istaknuo je Lupis dodavši kako dosada ponuđena rješenja  su skuplja i neispravna, te kako je jedino rješenje Pelješki most.

-Ovo je europska peticija za europski most koji je pokazatelj jedne europske svijesti stanovništva naše županije. Ovaj projekt je pokazatelj da se naši saborski zastupnici nisu borili za naše područje i ovo im je kritika da se brinu za ljude koji su im dali glas. Oni se nažalost nisu borili za nas i ugrozili su  naš geostrateški položaj unutar Republike Hrvatske- zaključio je.
Tekstovi peticije s potpisnicima bit će poslani predsjednicima RH, Vlade i Sabora te predsjednicima Europskog vijeća Hermanu Van Rompuyu, Europske komisije José Manuelu Barrosu i Europskog parlamenta Martinu Schulzu.

Na novinrsko pitanje hoće li se članovi udruge možda i politički aktivirati, Vinicije Lupis odgovorio je kako do toga neće doći, istaknuvši:

-Mi smo samo glas slobodnih hrvatskih intelektualaca koji imaju svoju glavu- zaključio je Lupis.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist