Kultura

Oni su pomoćnici intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski

Oni su pomoćnici intendantice Igara Dore Ruždjak Podolski

Na prijedlog Dore Ruždjak Podolski, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek imenovala je pomoćnike intendantice Dubrovačkih ljetnih igara.

Pomoćnikom za dramski program imenovan je kazališni redatelj Saša Božić, za glazbeni program dirigent Tomislav Fačini dok je pomoćnicom za inovativne kulturne prakse imenovana muzikologinja Karolina Rugle.

– Odabrala sam tri pomoćnika jer vjerujem u timski rad i smatram da su Dubrovačke ljetne igre poligon za dijeljenje i multipliciranje kreativnosti. Uvođenjem dodatnog člana tima, pomoćnice za inovativne kulturne prakse, najavljujem promjene u programskim smjernicama nadovezujući se na tendencije koje su Igre razvijale i u prošlosti, a danas ukazuju na mobilnost i komunikativnost ideja, privlačenje novih publika, umrežavanje hrvatskih i europskih umjetnika, propitivanje nove ambijentalnosti s naglaskom na afirmaciji interdisciplinarnih i edukacijskih programa. S punim povjerenjem i uz istovjetnost vizije i misije festivala krećemo zajednički prema cilju ostvarivanja što boljih rezultata na planu promicanja hrvatskih ponajboljih umjetničkih vrijednosti kao i međunarodne prepoznatljivosti – kazala je tim povodom intendantica Dora Ruždjak Podolski.

Pomoćnici su imenovani 10. listopada 2017. na mandat koji je vezan uz trajanje mandata intendantice, odnosno do 30. kolovoza 2019. godine.

Saša Božić ostvario je niz samostalnih kazališnih projekata i režija iz čega se izdvajaju skup: igre na Dubrovačkim ljetnim igrama u koprodukciji s Art radionicom Lazareti, Glorija Ranka Marinkovića u Teatru ITD, Nora Henrika Ibsena u HNK u Zagrebu, Gospođa Bovary u GDK Gavella te (Pret)posljednja panda ili statika u ZKM-u. Osnivač je i umjetnički voditelj kazališne grupe de facto čiji se projekti bave istraživanjem granica između kazališta, plesa i performansa. Svoje kolaboracijske projekte uspješno i redovito predstavlja u brojnim europskim kazališnim institucijama te na domaćim i inozemnim festivalima. Njegovo polje djelovanja je raznorodno i obuhvaća kazališnu režiju, dramaturgiju, koreografiju i kreiranje dramskih tekstova te organizaciju promotorskih kulturnih akcija i strateško planiranje kulturnih projekata. Docent je na Katedri scenskog pokreta pri Odsjeku glume Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu.

Tomislav Fačini nastupao je s gotovo svim hrvatskim ansamblima, a sa simfonijskim orkestrima HRT-a i RTV-a Slovenije je, osim koncerata, ostvario brojne snimke za nosače zvuka, film i fonoarhive. Od 2014. glavni je dirigent Dubrovačkog simfonijskog orkestra, dok je ove godine preuzeo umjetničko vodstvo Zbora HRT-a. Ujedno je i umjetnički voditelj uglednog ansambla Antiphonus s kojim je nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ostvario je više prvih suvremenih izvedbi hrvatskih starih majstora i praizveo brojna nova djela, promovirajući u svakoj prigodi hrvatsku glazbu. Redovni je profesor na Odsjeku za dirigiranje, harfu i udaraljke Muzičke akademije u Zagrebu.

Diplomirana muzikologinja Karolina Rugle autorica je kritika, članaka i prijevoda tekstova s područja glazbe i muzikologije te programskih publikacija i festivalskih kataloga. Radila je u produkciji i organizaciji hrvatskih ansambala i orkestara te nekoliko međunarodnih festivala, uključujući Muzički biennale Zagreb posljednjih deset godina. Radila je u Hrvatskom društvu skladatelja te je proteklih nekoliko godina bila producentica Cantus Ansambla, sudjelujući u programskom oblikovanju koncertnih sezona, glazbenih i glazbeno-scenskih projekata, međunarodnih suradnji Društva i gostovanja ansambla, uključujući i europske projekte. Autorica je televizijskih priloga i emisija, intervjua te brojnih tematskih tribina i okruglih stolova. Vanjska je suradnica Hrvatske radiotelevizije kao autorica i voditeljica na 3. programu Hrvatskog radija.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist