Kultura

‘ONA, TEATAR’ Stiže dokumentarni film o Mani Gotovac

Mani Gotovac na raspravi o Igrama

Ovaj petak, 22. svibnja, održat će se u Kinu Tuškanac u Zagrebu premijera dokumentarnog filma ‘Ona, teatar’, o životu i radu Mani Gotovac.

Dokumentarni film o Gotovac pogled je u profesionalni i privatni život naše poznate teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskoga teatra, te predstavlja mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz teatara u kojima je Mani Gotovac radila (Teatar &TD, HNK Split i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka), prizore iz predstave Pričaj mi o Gorkome na različitim lokalitetima te iz predstave Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more.

Sugovornici u filmu Ona, teatar u razgovorima koji su vođeni u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku dijele s gledateljima kakva su iskustva imali s njom u okvirima profesionalne suradnje, ali i osobnoga poznanstva. Tematski fokus intervjua bazira se na godinama njezina upravljanja nacionalnim teatrima, pripremi rukopisa autobiografskih knjiga, kao i na pripremi kazališnih uprizorenja knjiga Fališ mi te Bariccova romana Ocean more, prenosi Hrvatski filmski savez, a o filmu su zapisali još i ovo:
Poticaj za rad na filmu bila je činjenica da ne postoji organizirani audiovizualni zapis o životu i radu Mani Gotovac, a riječ je o osobi koja je posljednjih nekoliko godina uvelike popularna kod mnogobrojne publike, ponajprije zahvaljujući autobiografskim knjigama Fališ mi: zima/proljeće (2010), Fališ mi: jesen/ljeto (2011) i Ma koji život, ma koji teatar (2014), ali koja je i prije te literarne popularnosti privlačila pozornost javnosti, prema sudu mnogih, kontroverznim odlukama dok je bila na čelu nacionalnih teatara u Splitu i Rijeci.

Osim razgovora, u filmu su zanimljive panorame gradova u kojima se snimalo. Svaki od tih gradova ostavio je i značajna traga u njezinoj biografiji, ali također i ona je svaki od tih gradova obilježila nekim segmentom svoga djelovanja. Značajan dio priče o njezinom boravku u Rijeci odnosi se na njezinu veoma uspješnu popularizaciju kazališta dok je bila intendantica HNK Ivan pl. Zajc Rijeka te na angažman oko pokretanja Riječkih ljetnih noći, neprijeporno važnoga dijela današnje kulturne slike grada.

O filmu:
Režija:
Marina Banićević
Scenarij:
Marina Banićević, Saša Stanić
Fotografija:
Saša Stanić
Montaža:
Liza Žufić
Glazba:
Ivor Sikimić, Neven Martinčić, Rajko Ergić, Damir Bišćan (zvuk)
Produkcija i distribucija:
Udruga Facultas

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist