Grad

Održano predavanje o 4. industrijskoj revoluciji

Održano predavanje o 4. industrijskoj revoluciji

U organizaciji Pomorskog odjela, prof. dr. sc. Ivica Veža, profesor na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, održao je predavanje s temom „Na putu prema inovativnom i pametnom poduzeću (4. industrijska revolucija)“ 11. travnja 2014. Predavanju su nazočili studenti Pomorskog odjela, nastavnici Sveučilišta, predstavnici HGK – Županijske komore Dubrovnik, DURA-e i DUNEA-e.
U uvodnom dijelu predavanja analizirao je osnovne megatrendove koji karakteriziraju početak 21. stoljeća: starenje društva, individualizam, korištenje novim tehnologijama, proces globalizacije, urbanizaciju i održivost.
Uvođenjem Interneta, stvari i usluga u proizvodne sustave, najavljuje se 4. industrijska revolucija: Industrija 4.0. Ona se temelji na kibernetsko-fizičkom proizvodnom sustavu, odnosno na modelu „Pametne tvornice“ („Smart Factory“ ili „Smart Enterprise“). Pametna tvornica sadrži sljedeće značajke: proizvodnju pametnih personaliziranih proizvoda, pružanje usluga uz proizvodnju proizvoda, te visoku razinu suradnje.

Proizvodnja je i danas, kao što je uvijek bila, kamen temeljac gospodarstva razvijenih zemalja. Bitna prednost pametne tvornice je da se temelji na znanjima i vještinama sudionika na svim razinama, od tvorničkih radnika do znanstvenika, inženjera i menadžera. Vizija inovativnog pametnog poduzeća za sljedeću generaciju proizvodnje može se sažeti u sljedećim značajkama: lean (vitka proizvodnja), fleksibilnost, agilnost, učinkovitost, korištenje nužnih informacija, jasna predviđanja i sigurnost. Sve ove osobine rezultiraju dugoročnom održivošću. Profesor Veža govorio je i o osnovama njemačkog modela Industrije 4.0 i njegove korisnosti za gospodarstvo.

Profesor Veža je objavio deset knjiga, 30 radova u časopisima i više od 180 radova na domaćim i inozemnim simpozijima. Specijalizirao se na institutima: Fraunhofer – IPA Stuttgart, Fraunhofer – IPK Berlin i RTWH Aachen – tri godine. Bio je gost profesor na Nagoya University u Japanu 2007. Radio je tri godine u Brodogradilištu Split i bio je direktor razvoja u Jugoplastici Obuća. Član je European Academy of Industrial Management, Odjela strojarstva i brodogradnje HATZ i dr. Osnovao je Brodograđevni klaster Splitsko-dalmatinske županije, dopredsjednik je Lean inicijative Hrvatske. Vodio je više desetaka inozemnih i domaćih znanstvenih i stručnih projekata.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist