Grad

Održana tribina Zelene akcije o HE Ombla

Održana tribina Zelene akcije o HE Ombla

U ponedjeljak navečer u dvorani pape Ivana Pavla II. održana je javna tribina ‘Ombla – hrvatski biser svjetske vrijednosti’.

Na tribini su sudjelovali hidrolog krša prof. emeritus dr. sc. Ognjen Bonacci, entemolog i speleolog Roman Ozimec te krasolog dr. sc. Ivo Lučić. Tribinu je vodila Jagoda Munić iz Zelene akcije. Svi su oni kroz zanimljivu raspravu razmatrali projekt izgradnje hidroelektrane na rijeci Ombla.

Nakon uvodne prezentcija o hidrologiji Omble, Ognjen Bonacci istaknuo je kako još uvijek nisu poznate granice ni sliv Omble. U smislu projekta HE, Bonaci je istaknuo kako nema garancije da gradnje HE neće dovesti do prelijevanja rijeke. Istaknuo je kako u početku nije bio protiv projekta, ali je promijenio mišljenje nakon niza istraživanja koje je proveo.

– Priroda će nas pobijediti, a ne mi nju – zaključio je znakovito Ognjen Bonacci, dok je Roman Ozimec iznio podatke o bioraznolikosti rijeke Omble, posebno istaknuvši neke endemske vrste riba i kornjača. Dodao je kako je Dubrovačka republika znala brinuti o Ombli te naveo neke odredbe kojima se kažnjavalo sve koji su ugrožavali Omblu.

Ivo Lučić naglasak je dao na kulturnoj i prirodnoj baštini Rijeke dubrovačke, a Studiju utjecaja na okoliš HE Ombla ocijenio je kao falsifikat. Optužio je HEP kao ulagača da je namjeravao sakriti problematične činjenice iza pozitivnih.

– Zanemarili su dokument koji dokazuje da će projekt imati negativan utjecaj na vrste koje tu žive – kazao je Lučić.
Tribinu je organizirala Zelena akcija.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist