Natrag
19.11.2017 15:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

Održana prva Festa svetoga Vlaha u Bruxellesu

3.2.2014 @ 17:09 Dulist Zanimljivosti
26;26

Podijelite:

Matica hrvatska Bruxelles u suradnji s Uredom Dubrovačko-neretvanske županije prvi put je organizirala Festu svetog Vlaha u Bruxellesu.

Otvaranje Feste održano je u nedjelju, 2. veljače ispred katedrale St. Michel et Gudule. Baš kao i u Dubrovniku, slijedilo je izvođenje himni, čitanje proglasa Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom, zatim puštanje bijelih golubica, te grlićanje u Katedrali.

– Roditi se u dubrovačkom kraju je sreća, a odrastati među skladom naših spomenika i iznimnom ljepotom našeg krajolika privilegija je koja nas obvezuje njegovati i prenositi naše tradicije i običaje. Počašćeni ulogom ovogodišnjih festanjula u Bruxellesu i na ovaj poseban dan, prisjećamo se velike procesije na Stradunu, puštanja golubica, barjaka i nošnji. Molimo zagovor Svetoga Vlaha da naš Grad i svih nas štiti od svih zala, da nam čuva zdravlje i da nam sačuva naš mir – izrekli su festanjuli Hrvoje Butigan i Nikša Tkalec u ime 41 Dubrovkinje i Dubrovčana sa njihovim obiteljima koji žive u Bruxellesu i okolici.

Navečer je u prostorijama predstavništva Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu za stotinjak uzvanika poslužena tradicionalna Večera od Kandelore. Za predjelo se služio pršut, za glavno jelo makaruli šporki te rozata za desert.

Na Festi Svetoga Vlaha nazočili su i glavna tajnica NATO-a za javnu diplomaciju Kolinda Grabar Kitarović, Veleposlanik RH u Belgiji i Luxemburgu Mario Nobilo te veleposlanik RH pri Europskoj uniji Mato Škrabalo.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana