Županija

ODLUKA MINISTARSTVA Konavoski vez zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro!

ODLUKA MINISTARSTVA Konavoski vez zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro!

Konavoski vez postao je hrvatsko nematerijalno kulturno dobro, odlučilo je jučer Ministarstvo kulture RH. Time je zaštićena i njegova budućnost, jer će se, po strogim pravilima, provoditi mjere očuvanja koje se odnose na prenošenje znanja, edukacije u smislu umijeća kao i edukacije koje se odnose na istraživački dio i širenje znanja o samom konavoskom vezu. 

Postupak dokazivanja da izrada konavoskog veza zaslužuje status nematerijalnog kulturnog dobra trajao je nešto više od godinu dana. Nositelji projekta, Antonia Rusković Radonić i AR Atelier, Matica Hrvatska ogranak Konavle, Muzeji Konavle, KUD Ćilipi, KUD Stjepan Radić te osnovne škole Gruda i Cavtat, uspjeli su osigurati da se zaštiti umijeće izrade, što je puno bolje za očuvanje veza u budućnosti, nego da se zaštitilo samo ‘mrtvo’ povijesno tkivo.

„Ovom će zaštitom, vjerujem, biti lakše provoditi programe u lokalnoj zajednici, a i doći do sredstava za njih. Moramo raditi na opstanku konavoskog veza kao rukotvorstva sa strogo zadanim pravilima i svojim specifičnim uzorcima. Nalazimo se u vremenu u kojemu se vrlo malo veze, a i to što se veze je uglavnom za potrebe izrade suvenira. Tržište koje je prepuno jeftinih uvoznih suvenira smanjuje cijenu domaćim rukotvorinama, pa žene vezu što manje, a sve utkanice koje koriste nazivaju konavoskim vezom, pa se iz ponuđenog potpuno izgubila točna informacija o tome što konavoski vez ustvari jest. Razlika između pojma konavoski vez u prošlosti i ovoga što je danas u ponudi je tolika da se jedva nalaze zajedničke osobine“ – rekla je Antonia Rusković Radonić.

Treba, dakle, raditi na pravilnoj popularizaciji i jačati svijest o tome što je točno konavoski vez. Ljude treba upoznati s njegovom povijesti, osvijestiti im njegovu vrijednost, naučiti ih pravilno čuvati blago koje imaju u svojim kućama i na taj način vezu osigurati život!

Tekst: Općina Konavle

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist