Aktualno

ODLUKA JE PALA? Ugostiteljske kućice ‘sele’ sa Straduna

ODLUKA JE PALA? Ugostiteljske kućice 'sele' sa Straduna

Nažalost, postoje ljudi koji su spremni ukrasti božićno raspoloženje Gradu, pa možete li tu mržnju zaboraviti bar za Božić i pustit ljude da se vesele i uživaju – zapisao je na svom Facebook profilu direktor Sanitata Vedran Kunica, a povodom sve češće teme u gradu – kućica na Stradunu.

Naime, povod njegovog statusa jest neprihvaćanje ugostiteljskih kućica na Stradunu, koje je uslijedilo nakon sastanka održano 28. listopada u Upravi za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture.

Kako je istaknuto nakon sastanka, kućice se ne prihvaćaju kako bi se spriječilo oštećenje i onečišćenje uljem i masnoćama koje otječu u povijesnu kanalizaciju koja je uz Stradun vrednovana kao zaštićena povijesna jezgra Dubrovnika.

Prodajne kućice su dopuštene, a moguće ih je rasporediti duž Straduna, no njihovim postavljanjem ne smije se se oštetiti kamen i moraju biti dovoljno odmaknute od okolnih objekata.

Ipak, za stvaranje božićnog ugođaja nude ‘alternativu’ iz Ministarstva – odnosno, ugostiteljske kućice potrebno je ‘maknuti’ sa Straduna i to na Gundulićevu poljanu, u Porat, na Brsalje te u Lazaret, a kako bi se aktivirali i drugi zanimljivi gradski prostori.

‘Ispravljene’ odluke potrebno je dostaviti Konzervatorskom odjelu u Dubrovniku, a s obzirom kako su ovogodišnjim Natječajem cijene kućica ‘skočile u nebo’, te su oni koji su poželjeli imati ovakav tip ponude u sklopu zimskih mjeseci u gradu, bili spremni odvojiti i više novaca za to, za očekivati je kako će uslijediti negodovanja zbog ‘alternativnih’ lokacija, koje ipak nisu atraktivne koliko i Stradun sam.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist