Kultura

ODLIČAN PROGRAM U LAZARETIMA Filmski protuotrov, izložbe, kviz…

ODLIČAN PROGRAM U LAZARETIMA Filmski protuotrov, izložbe, kviz...

Nives Sertić “3 do 10, stabla” & Matea Šabić Sabljić “(Partitura slijepog putnika)” nazivi su izložba koje će obilježiti četvrtak u Art radionici Lazareti.

Izložba se otvara 30. ožujka u 19 sati, a možete ju pogledati sve do 15. travnja u Galeriji Otok.

Dan prije uživajte u Filmskom protuotrovu. U srijedu, s početkom u 20 sati, odvija se Škola u kinu, a ovoga puta prilika će biti za pogledati MUSTANG (Red. Deniz Gamze Ergüven/Francuska / Njemačka / Turska / Katar, 2015., 97 min.). Radnja filma kaže: U turskom selu pored Crnog mora, daleko od Istanbula, Lale i njezine četiri sestre šeću doma iz škole. Na putu se igraju s dječacima, slaveći kraj škole. Međutim, nevina dječja igra uzrokuje skandal kada ih ugleda zaprepaštena konzervativna susjeda koja sve ispriča njihovoj baki. Optužene za seksualno ponašanje, djevojke dobivaju batine od strica, bivaju podvrgnute testu nevinosti i zatvorene u kuću. Obiteljski dom pretvara se u zatvor u kojem sestre moraju usvojiti kućanske vještine i pripremiti se za brak. Sestre se ne mire tek tako, i izvode epski bijeg. Ovaj redateljičin debitantski film bio je francuski kandidat za Oscara 2015. Program organiziraju Art radionica Lazareti i Udruga Luža.

Petak će u Lazaretima obilježiti kviz! Ekipe se mogu prijaviti od 20 i 30 a početak je u 21 sat.
– Zadnji je petak u mjesecu, vrijeme je za još jedno izdanje kviza u Lazaretima, u organizaciji ARL i udruge Bonsai. Pitanja za kviz ovaj put sastavlja pobjednička ekipa prošlog kviza: MAMA LU! Muziku poslije bira i pušta naš lokalni Škot: Keith M. Thomson – kažu iz ARL.

Info o izložbama ovog četvrtka:

(PARTITURA SLIJEPOG PUTNIKA) ili SLIJEPE KOMPOZICIJE PUTOPISNIH CRTICA IMAGINARNOG PUTNIKA

Partitura slijepog putnika je „izmišljeni žanr“ u obliku zbirke putopisnih crtica prevedenih u pismo za slijepe tj. za „slijepog putnika“. „Transkripti“ putopisnih crtica slijepog putnika perforiranih pismom za slijepe, provlače se kroz muzičke kutijice gdje svako slovo s obzirom na položaj točkica ( koreografiju rupica ) na muzičkom crtovlju dobiva muzičku notaciju tj. određene tonove, prevodeći se u zvuk. Tim procesom nastaju „slijepe kompozicije putopisnih crtica imaginarnog putnika“ kao zbirka poezije u prostornoj instalaciji grafičkog znaka, zvuka, pokreta i teksta i subteksta imaginarnog putovanja.

Matea Šabić Sabljić
Rođena 07.12.1982. god u Trogiru; 2012. god diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pri Odsjeku za animirani film i nove medije. U svome radu se bavim prostorom između jezika, znaka, pisma, komunikacije, vremena, odnosa starih i novih medija, svjetla i mraka, kretanja i mirovanja, zvuka i tišine, intimnog i javnog, putovanja i stajanja.

NIVES SERTIĆ „3 do 10, stabla“
„3 do 10, stabla“ je ciklus fotografija i foto instalacija proizašlih iz dugogodišnjeg promatranja deset stabala na vrhu Srđa iznad Gruža. Ona su vizualna konstanta mog sjećanja i njegov topološki, ali i emocionalni označitelj. Moj osobni vremenski stroj koji ima svoj način mjerenja vremena, a s kojim sam skupa odrastala. Radovi su nastajali kroz niz meditativnih šetnji gradom, pokušaje prebrojavanja, povezivanja sjećanja s lokacijama pogleda, te osobna razmišljanja o stablima.

NIVES SERTIĆ, vizualna umjetnica, diplomirala je 2009. na Odsjeku za animirani film i nove medije, ALU Zagreb. Njeni interesi variraju između dugogodišnjih interdisciplinarnih kolaborativnih projekata, pa sve do poetskih foto, video i zvučnih intalacija, performansa te istraživačkih umjetničkih projekata. Od 2014. godine se intenzivno bavi odnosom kamere, snimanja i snimljenog s pokretom tijela iza i ispred kamere, tj. odnosom žive izvedbe, snimljenog materijala i vremena. Osim toga, njen fokus je na osobnom odnosu s okolišem, prirodom i pitanju promatranja, vremena, odnosu statike i dinamike unutar njih samih te (vizualnih) medija u koje ih upisujemo:Rearrangeing and (self)-arraged, Ja gledam tebe dok ti gledaš mene dok… (2014.-2016. sa Sonjom Pregrad), 3 do 10, stabla…
Izlaže u zemlji i inozemstvu. Predaje na Studiju dizajna, studira permakulturu.

Izložba je otvorena do 15. travnja i može se pogledati svakog radnog dana od 11 do 19 sati.

Ulaz na sva događanja je slobodan.
Programske aktivnosti ARL u 2017. podržavaju i omogućuju: Ministarstvo kulture RH, Grad Dubrovnik, Zaklada Kultura nova. Rad i djelovanje ARL omogućavajau Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada kultura nova. Hvala!

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist