Vaše vijesti

Odlagalište otpada u Solitudu raste, a nitko ne reagira!

Građevinski otpad u Solitudu

Izgleda kako će se ovaj problem nelegalnog odlagališta na Solitudu otegnuti u nedogled.

Prije više godina stvoreno odlagalište građevinskog otpada održava se i povećava posebno u ovoj godini, a da nadležne institucije ne reagiraju usprkos prijavama i prigovorima naših sugrađana – stanovnika Solituda, koji su već 2013. godina podnijeli prijavu tadašnjoj Državnoj inspekciji. Međutim, ništa se nije promjenilo.

Odlažu se i dalje velike količine iskopa, šuta pa i smeća, kako kažu stanovnici ovog predjela, danju i noću bez da ih itko sprječava. Već sam se i ja više puta osvrtao na ovu situaciju, koje predstavlja nesamo estetski nego i protuzakoniti problem, ne poštuju se Zakon o otpadu, Zakon o zaštiti okoliša i prirode, Program o zaštiti okoliša grada Dubrovnika 2012. do 2015. godine i Plan gospodarenja otpadom za 2015 godinu.

Ovo odlagalište nije još uvijek na popisu nelegalnih odlagališta Dubrovačko – neretvanske županije i Grada, bilo bi konačno zanimljivo doznati zašto je tome tako. Premda postoji plan o formiranju odlagališta inertnog građevinskog otpada u blizini Osojnika sa postrojenjem za obradu ove vrste otpada, taj se plan do danas nije realizirao, ne znamo zašto; premda je pitanje građevinskog otpada itekako prisutno u Dubrovačko – neretvanskoj županiji. O ekološkoj svijesti kod nekih naših sugrađana izgleda da je uzaludno govoriti, ali se također moramo pitati što je sa odgovornošću nadležnih institucija. Možda je ovo područje negdje u Patagoniji, pa naši inspektori i redari ne mogu tako daleko putovati, a odlagalište i onako nije na oku turistima, osim našim sugrađanima na Solitudu, pa ga se može zanemarivati.

To što je blizu stambenih zgrada na Solitudu, posebno što je u kontaktnoj zoni zaštićenog spomenika kulture – ljetnikovca Gethaldi-Gundulić, to nije važno. Nije se pristupilo saniranju, čak ni na način kako je to napravilo poduzeće Valamar Riviera Adria nakon završetka popravka i nadogranje hotela na Babin kuku, da se ne zna nitko ne bi rekao da su na tri mjesta bila odlagališta koja su danas vrlo dobro sanirana. Teren je pažljivo izneveliran, iako to baš i nije pravi zakoniti postupak, ali je ipak postignuta urednost okoliša. Na mjestu odlagališta na Solitudu je prema DPU Stambenog naselja Solitudo predviđena gradnja triju stambenih zgrada, kao i predškolske ustanove sa odgovarajućom infrastrukturom, a to znači kako će pri ovom stanju budući investitor i izvođač imati povećane troškove i dopunske radove za uređenje zemljišta, a valjda ni to nije bitno. Koji je komoditet, da ne kažem bezobrazluk izvođača, može se vidjeti i na početku parkirališta uz ulicu Vatroslava Lisinskog gdje je netko istresao bar dva tri manja kamiona kamenja i zemljanog iskopa pred tablu ‘Strogo zabranjeno odlaganje otpada’, a inače od ranije na tom mjestu je formirano više manjih odlagališta. S još uvijek neuređenog šetališta na Solitudu krasno je vidjeti i nelegano odlagalište na Pobriježju na desnoj strani Rijeke Dubrovačke. Uspješno se i ono nadopunjava i time doprinosi ljepoti ovog zaštićenog krajobraza, naši poštovani gosti, naročito sa kruzera imaju se čemu diviti.

Marko Tomić


Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

 

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist