Grad

ODGOVOR ČISTOĆE Evo što kažu o kancerogenom reciklažnom dvorištu

ODGOVOR ČISTOĆE Evo što kažu o kancerogenom reciklažnom dvorištu

Nakon objave napisa pod naslovom ‘Kancerogeno reciklažno dvorište: Dok ste se vi lentravali, niste gledali što vam je iznad glava’ stigao je odgovor iz gradskog komunalnog poduzeća Čistoća.

-Komentar da ‘žuti, plavi, zeleni kontejneri na kraju finivaju u isti kamion od smeća’ nije točan. Tvrtka Čistoća svoje poslovanje vodi u skladu sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom te strogo vodi računa o odvojeno prikupljenom otpadu. Našim specijalnim komunalnim vozilima odvojeno prikupljamo komunalni od primarno selektiranog otpada (papir, plastika, staklo, metal), a odvojeno se i predaje ovlaštenim oporabiteljima na daljnju oporabu. Za sve vrste otpada koje se zasebno prikupljaju vodimo i vrlo detaljnu dokumentaciju i prateće evidencije te o istome redovno izvještavamo nadležne u Ministarstvu. Dodatno u našim prostorima se obavlja i dodatno sortiranje odvojenih komponenti, obzirom da je učestala pojava da se u spremnicima za određeni odvojeni otpad odlažu i druge vrste otpada. Glomazni otpad prikupljen na javnim površinama, putem narančastih spremnika kao i onaj kojeg naši sugrađani odlažu bez naknade u reciklažnom dvorištu, već godinu dana se ne odlaže Grabovici, što nažalost ranije nije bio slučaj. Dodatno odvajanje otpada u našim prostorima kao i odvoz i zbrinjavanje glomaznog otpada značajno povećava naše troškove poslovanja ali smo unatoč tome odlučni u želji da Dubrovnik stigne i prestigne zadane ciljeve EU u odvajanju otpada – ističe direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

-Većina prostora koje je Čistoća koristila prošle jeseni i u vlasništvu, kao i oni s pravom korištenja, uglavnom su bili pokriveni azbestnim pločama. Prepoznavši isto kao primarni problem za ljude koji rade 8 sati dnevno na uredskim poslovima, već u prosincu prošle godine smo iselili iz tadašnjih uredskih prostora i to iz navedenog razloga, ali i zbog nepostojanja osnovnih uvjeta za rad oko 20 ljudi. Nažalost mnogi mediji nisu prepoznali težinu problema vezanog uz azbest te smo mjesecima zbog navedenog preseljenja bili predmet medijskih kritika – smatra Gabričević.

-Zatvoreni prostor reciklažnog dvorišta Pod Dubom u kojem su smješteni spremnici od 5 m3 i odgovarajuća vaga, također nisu prikladni za rad (koristili smo zatečeni prostor), ali obzirom da je riječ o privremenom rješenju (ugovor o korištenju ističe već u ožujku 2017. godine) odlučili smo se kroz izradu nove organizacije komunalne infrastrukture u gospodarenju otpadom na području JLS Dubrovnik, iznaći odgovarajuće novo prostorno rješenje. Budite sigurni da će svi novi prostori naše tvrtke biti izrađeni po najvišim standardima struke ali i prvenstveno ekološki usklađeni – ističe Gabričević.

-Intenzivno radimo i na rješavanju biorazgradivog otpada te je osim ovoljetne besplatne podjele ukupno 600 komada kompostera u tijeku i nabava specijalnih spremnika za prikupljanje biorazgradivog otpada na javnim površinama te ugovaranje zakonskog zbrinjavanja istoga – kaže Gabričević.

-Unatoč prisutnim mnogim, a prije svega problemima nedostatka odgovarajućih prostora, uvjerenja smo da ćemo u što kraćem roku presložiti i uskladiti naše poslovanje sa najvišim ekološkim standardima – zaključila je direktorica Čistoće Nataša Gabričević.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist