Hrvatska

Od početka godine više od 1.100 oglasa za rad u turizmu!

Od početka godine više od 1.100 oglasa za rad u turizmu!

Povodom početka turističke sezone portal Moj posao istražio je na više od 400 ispitanika što misle o radu u turizmu i ugostiteljstvu.

Od ispitanika koji su nekad u svom životu radili u turističkoj djelatnosti, najviše ih je bilo zaposleno kao konobar (45 posto). Malo manje od trećine (27 posto) ispitanika je radilo kao šanker, dok ih je 24 posto radilo kao sobar. Malo manje od petine ispitanika radilo je na poslovima pomoćnog radnika u kuhinji (19 posto), čistača (19 posto) i djelatnika na recepciji (19 posto). Najmanje ispitanika radilo je kao šef sale (2 posto), pizza majstor (3 posto) i voditelj restorana (3 posto).

Od ispitanika koji su već radili u turizmu, njih 68 posto bi ponovo radilo kod istog poslodavca.

Prema rezultatima istraživanja, hotel je omiljeno mjesto rada u turizmu – 49 posto odabralo je hotel kao poželjno mjesto rada. Za rad u restoranu zainteresirano je svega 9 posto ispitanika, isto kao i za rad u kafiću (9 posto), dok 18 posto ispitanika navodi da nema preferencije.

Ispitanici bi najmanje voljeli raditi u turizmu u Gradu Zagrebu, svega 9 posto odabralo je tu županiju kao željeno mjesto rada. Najviše ispitanika (23 posto) voljelo bi raditi u Splitsko-dalmatinskoj, zatim Istarskoj (18 posto) i Zadarskoj županiji (15 posto).

Da bi radili u turizmu, ispitanici najviše očekuju osiguran smještaj (33 posto), ali i nešto više plaće (27 posto). Petina ispitanika (20 posto) navodi da im je oduvijek bila želja posao u turizmu i stoga nemaju posebne zahtjeve za zaposlenje u turizmu. Najmanje ispitanika, njih 6%, navodi da bi im bilo bitno da se ne moraju seliti radi zaposlenja.

Kad je u pitanju trajanje zaposlenja u turizmu, najviše ispitanika (59 posto) bi voljelo raditi na neodređeno. Svega 15 posto ispitanika navodi da bi im bilo dovoljno 6 mjeseci rada, dok bi i na manje pristalo 26 posto ispitanika.

Za zaposlenje u turizmu ispitanicima nedostaje iskustva, barem to smatra njih 37 posto. Malo više od trećine ispitanika (32 posto) vidi problem u poznavanju stranih jezika, ali i u nedostatku specifičnih znanja i vještina (16 posto) te formalnog obrazovanja (15 posto).
S druge strane, trećina ispitanika (29 posto) navodi da ima sve potrebno za posao u turizmu.

Zbog zaposlenja u turizmu, čak 93 posto ispitanika spremno je na dodatnu edukaciju ili prekvalifikaciju.

Ispitanici traže posao u turizmu tijekom cijele godine (43 posto), dok ih 38 posto posao počinje tražiti na počeku godine. U srcu sezone, posao u turizmu traži svega 2 posto ispitanika, dok pred ljeto u ‘lov’ na sezonski posao kreće 5 posto ispitanika.

I ove godine MojPosao provodi akciju ‘Poslovi u turizmu’ čiji je cilj povećanje mobilnosti na tržištu rada s naglaskom na sezonske poslove u turizmu. U prvom kvartalu ove godine, na portalu je objavljeno više od 1.100 oglasa u kategoriji ‘Turizam i ugostiteljstvo’, što je povećanje od 23 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Najtraženija zanimanja u turizmu i ugostiteljstvu su i dalje: konobar/barmen, kuhar, recepcionar.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović