Hrvatska

Od iduće godine obavezno cijepljenje protiv pneumokoka?

Cijepljenje

Hrvatska je, uz Rumunjsku i Estoniju, jedina zemlja Europske unije koja u kalendaru obveznog cjepljenja nema cjepivo protiv pneumokoka iako je riječ o iznimno opasnoj bakteriji koja može izazvati i smrt. HZZO pokriva troškove samo za rizične skupine, a svi ostali cjepivo moraju platiti. No na inicijativu stručnjaka to bi se iduće godine moglo promijeniti, piše Hrt.hr.

Blaži oblici bolesti uzrokovane pneumokokom su upale sinusa, uha i pluća, dok teži nastaju kada pneumokok prodre u krv – tada sve u roku od par sati može završiti smrću. Bolest kod 40 posto djece ostavlja teške posljedice među kojima su epilepsija, paraliza, hidrocefalus, zaostajanje u neuromotornom razvoju te poremećaje učenja i sluha.

Procjenjuje se da godišnje od teškog oblika bolesti uzrokovane pneumokokom u Hrvatskoj oboli stotinjak djece mlađe od dvije godine. Jedno umre. “Cjepivo je takvo da pruža visoku zaštitu. Ako se zdravoj djeci dade cjepivo – njih 90 posto bit će zaštićeno od ozbiljne infekcije”, tvrdi Ivo Ivić, specijalist infektolog iz KBC-a Split. HZZO ne pokriva troškove, osim u slučaju rizičnih skupina, a cijene cjepiva vrlo su visoke – oko 4.500 kuna.

Stručnjaci su složni – cjepivo treba uvesti u obvezni kalendar. “Predlaže se prilikom planiranja programa cijepljenja za sljedeću godinu predložiti uvođenje cijepljenja protiv pneumokoka za sve kategorije stanovništva, kaže Iva Pem Novosel iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a. Sada to Ministarstvo zdravstva treba odobriti, a HZZO provesti.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist