Hrvatska

Od danas više ne smijete znati koliko naši političari ‘pizaju’

Zoran Milanović, Plat, otvaranje trafostanice

Uklanjanjem podataka iz imovinskih kartica dužnosnika imovinska kartica gubi svoju moć u preventivnoj borbi protiv korupcije i ovu odluku ocjenjujemo kao veliki korak unatrag – rekla je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković na konferenciji za novinare na kojoj su otkriveni razlozi privremenog ukidanja javne objave podataka iz izvješća o imovinskom stanju dužnosnika.

Naime, Povjerenstvo će ukloniti imovinske kartice državnih dužnosnika sa svojih stranica nakon odluke Agencije za zaštitu osobnih podataka da se time krši zakon o osobnim podacima. Kako piše Index.hr, Agencija smatra da u karticama dužnosnika ne bi trebalo stajati bračno stanje, broj djece, neto iznos plaće kod prethodnog poslodavca i banka kod koje je podignut kredit i rok otplate kredita.

Imovinske kartice će se vratiti tek kada se ‘pročiste’, a kada će to biti, nitko ne zna. Svaka kartica pojedinačno će se provjeravati. Moguće da u izbornu godinu ulazimo bez podataka o imovinskim karticama, odnosno koliko se koji političar obogatio u svom mandatu. Orešković je dodala kako će poštovati odluku Agencije, ali će se boriti svim sredstvima te najavljuje upravnu tužbu.

– Statistički podaci o posjećenosti i pregledu internetskih stranica povjerenstva pokazuju da interes građana sve više raste. Uklanjanjem ovih podataka imovinska kartica gubi svoju moć i snagu u borbi protiv korupcije – ustvrdila je.

Ti podaci, upozorila je Orešković, nužni su da se uoče pojedine nelogičnosti ili nesrazmjeri između zakonitih prihoda dužnosnika od onih stečenih za vrijeme trajanja mandata ili okolnosti iz kojih proizlazi mogući sukob interesa. Istaknuvši da su se uklanjanjem ovih podataka od građana sakrili upravo oni podaci koji im daju povoda da postavljaju očita i opravdana pitanja, Povjerenstvo je odluku ocijenilo kao veliki korak unatrag.

Agencija za zaštitu je utvrdila da prilikom objave određenih osobnih podataka dužnosnika na internetskim stranicama, Povjerenstvo nije poduzelo odgovarajuće tehničke mjere zaštite te da su zbog takvog propusta Povjerenstva osobni podaci dužnosnika ‘postali dostupni globalno svjetskoj javnosti’.

Slijedom toga Povjerenstvu se zabranjuje javna objava određenih osobnih podataka dužnosnika na internetskim stranicama kao i omogućavanje da ti podaci budu dostupni putem internetskih tražilica, a ujedno mu se nalaže brisanje određenih osobnih podataka s internetskih stranica kao i poduzimanje odgovarajućih tehničkih mjera zaštite kako bi se spriječilo pregledavanje podataka putem internetskih tražilica. Iako Agencija nalaže uklanjanje javne objave samo određenih podataka, zbog tehničkih razloga, imovinske kartice uklonit će se s javne objave u cijelosti.

– Zahtjevu Agencije nije moguće udovoljiti bez provjere svakog pojedinačnog izvješća i pojedinačnog brisanja svakog spornog podatka. S obzirom na broj dužnosnika i na činjenicu da svaki dužnosnik ima između jedne do pet imovinskih kartica, postupak bi mogao potrajati – naglasila je Orešković.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist