Kultura

Od Bukovca do Dulčića

Od Bukovca do Dulčića

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika postavljena je i za javnost upravo otvorena izložba pod naslovom Od Bukovca do Dulčića – dubrovačko moderno slikarstvo, s djelima iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik.

 
Riječ je o prezentaciji dvanaestorice dubrovačkih slikara u vremenskom rasponu od začetnika modernog slikarstva  Vlaha Bukovca (1855 -1922.) do velikog modernista Iva Dulčića (1916 – 1975.), s djelima nastalim od kraja 19. stoljeća do 60-ih godina 20. stoljeća. Osim navedenih međaša predstavljeni su i: Mato Celestin Medović, Marko Murat, Marko Rašica, Niko Miljan, Ignjat Job, Ivan Ettore, Josip Colonna, Branko Kovačević, Božidar Rašica i Gabro Rajčević. Slikar Niko Miljan (1891- 1962.) osobnost je koja na izvjestan način povezuje dva krajnja aktera ovog izbora, Bukovca i Dulčića. Naime prvi mu je bio učitelj a drugi učenik.
 
Zahvaljujući povijesnom rasponu, na izloženim djelima – motivski pretežno vezanim za Dubrovnik, za njegova lica, vedute te krajobraze njegove okolice – moguće je pratiti pripadajuće stilske raznolikosti i mijene: od inačica realizma, plenerizma u dosluhu s impresionizmom (Bukovac, Medović, Murat…), do različitih pojavnosti ekspresionističkih tendencija. U tom se segmentu ističe Ignjat Job, a uvjerljiva nagnuća možemo očitati u djelu Božidara Rašice te prerano preminulih Ivana Ettorea, i Gabra Rajčevića. Osim kod  Josipa Colonne, Dubrovčanina porijeklom, koji je veći je dio svog života proveo u Italiji gdje je izlagao s važnim tamošnjim suvremenicima, najveći stilski pomaci prisutni su u Iva Dulčića, drugog međaša ovog izbora. Jedinstvenog talenta, sjajan crtač, kolorist i psihološki prodoran portretist približio se samoj granici apstraktnog izraza. Kao i njegov veliki prethodnik Bukovac izvršio je znatan utjecaj na svoju likovnu okolinu.
 
Izložbu Od Bukovca do Dulčića, dubrovačko moderno slikarstvo moguće je razgledati tijekom lipnja i srpnja. Radno vrijeme Galerije: od 10 – 20 sati. Ponedjeljkom zatvoreno.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist