Aktualno

Očekuje se smanjenje BDP-a za 1 posto

Očekuje se smanjenje BDP-a za 1 posto

Ekonomski institut Zagreb (EIZ) procjenjuje da će se hrvatski BDP u 2012. godini smanjiti za oko 1,0 posto.

Nešto povoljnija kretanja u zemljama eurozone i prvi efekti poduzetih reformi u domaćem gospodarstvu trebali bi omogućiti blagi oporavak u 2013. uz rast BDP-a od 1,2 posto. 

Raspoloživi mjesečni pokazatelji o kretanjima u realnom sektoru početkom ove godine ukazuju na daljnje smanjivanje aktivnosti (izvoz, industrijska proizvodnja, trgovina na malo, građevinarstvo), a osjetno je povećana stopa nezaposlenosti. S obzirom na to, hrvatsko je gospodarstvo ponovno ušlo u recesiju, navode iz EIZ-a, a prenosi hrt.hr.

Smanjenje zaposlenosti, pad raspoloživog dohotka, zajedno s negativnim raspoloženjem potrošača i višim cijenama zbog porasta stope PDV-a, mogli bi dodatno smanjiti realnu potrošnju stanovništva, a iz Instituta očekuju i osjetno smanjivanje državne potrošnje. 

Investicije bi i u ovoj godini mogle zabilježiti pad. Vanjskotrgovinski sektor suočen je sa značajnim problemima, a privatizacija i restrukturiranje brodogradnje zasigurno će imati negativne posljedice na izvoz, pa u EIZ-u predviđaju pad i izvoza i uvoza, uz smanjivanje deficita tekućeg računa platne bilance na 0,6 posto BDP-a s prošlogodišnjih 1 posto.

Inflacija će nešto porasti zbog promjena u poreznom sustavu, rasta cijena goriva kao i administrativno određenih cijena struje, plina, vode i gradskog prijevoza te bi se ove i iduće godine mogla zadržati na oko 2,5 posto.

Stopa nezaposlenosti mogla bi na razini prosjeka godine iznositi 18,3 posto (prošle 17,8 posto), a ako se ostvari prognozirani rast BDP-a u 2013., to bi moglo dovesti do poboljšanja situacije na tržištu rada i smanjivanja nezaposlenosti.

foto: www.shutterstock.com

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist