Hrvatska

OČEKIVANA REAKCIJA Vlada digla trošarine, poskupjelo gorivo!

OČEKIVANA REAKCIJA Vlada digla trošarine, poskupjelo gorivo!

Nakon što je na snagu stupila Vladina uredba kojom su trošarine na naftne derivate povećane za 20 lipa po litri, odmah su reagirale naftne kompanije pa su na benzinskim postajama cijene benzina i dizela danas veće od 20 do 25 lipa po litri.

Tako je na većini benzinskih postaja, gdje je još jučer eurosuper 95 stajao od 10,58 do 10,69 kuna po litri, danas cijena povećana – od 10,83 do 10,94 kune, donosi HRT.

Eurodizel je premašio cijenu od 10 kuna. Sada stoji od 10,04 do 10,14 kuna, 25 lipa više od dosadašnje cijene (od 9,79 do 9,89 kuna po litri). Povećanje cijena za 20 ili 25 lipa po litri odnosi se i na eurosuper 98 ili 100.

Vladinom uredbom nisu se povećale trošarine za plinsko ulje za grijanje. Tako su nepromijenjene ostale cijene plavog dizela i loživog ulja, koje trenutačno iznose 6,32 odnosno 6,44 kune po litri.

Cijene eurosupera 95 i eurodizela su okvirne jer naftne kompanije na temelju novog Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata, koji je stupio na snagu početkom veljače, slobodno formiraju cijene derivata pa ih mogu mijenjati svakodnevno ili čak i tijekom dana.

Također, neke naftne kompanije na svojim benzinskim postajama mogu imati i više vrsta jednog derivata (npr. Ina na svojim postajama ima dvije vrste eurosupera 95 ili eurodizela, jedne bez oznake class, a druge s oznakom, ili Crodux, koji eurosuper ili eurodizel ima obični i s oznakom premium), a imaju i različite cijene za pojedine derivate ovisno o lokaciji postaje.

Kako više nema ni obveze da naftne kompanije objavljuju ažurirane cijene na svojim internetskim stranicama, građani tek na benzinskim postajama mogu saznati po kojoj cijeni kupuju određeni derivat.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist