Kultura

OCEAN MORE Bariccova žudnja za ljubavlju u morskoj pjeni

Ocean more

Pijesak, ali i more dokle god su oči publike mogle dosegnuti – tako je večeras bilo u kupalištu Šulić, gdje je izvedeno ‘Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca Ocean more’.

Ova premijera nadovezuje se na prošlogodišnji program ‘Pisci na Igrama’ autorice Mani Gotovac, a u suradnji Igara s Hrvatskim društvom pisaca.

Program naslovljen po citatu ‘Pijesak dokle ti oko seže’ upravo iz romana Ocean more bio je prava poslastica za publiku Igara, a četvero mladih glumaca s lakoćom se transformiralo u Bariccove kompleksne uloge. Osobit je bio i jedini ženski lik, Ann Deveria, koja ‘nosi’ cijelu predstavu i točka j u kojoj se sastaju Plasson i Bartleboom, dva lika s dugotrajnom željom za ljubavlju. Cijela radnja Ocean more bazira se na ‘početku života’, morskoj pjeni, a susreću se slikar koji želi morskom vodom naslikati ocean, žena koja se liječi od preljuba, te profesor koji piše Enciklopediju o granicama na koje nailazimo u prirodi, uz poseban dodatak posvećen granicama ljudskih sposobnosti…
Izbor iz romana, preradbu, scensku prilagodbu, scenografiju i izbor glazbe napravila je Mani Gotovac, suautorstvo scenske prilagodbe potpisuje Robert Plemić, kostimografiju Belinda Radulović, likovnu intervenciju Ivan Midžić, Ann Deveria igra Iva Babić, Plassona Robert Plemić, Bartlebooma Bruno Kontrec, a u ulogama Naratora, Asistenta i Pijaniste pojavljuje se Ivan Čuić.

Zanimljivo je dodati i kako se predstava odigrala u 23 sata, a radi oseke, odnosno da bi se osigurala dovoljno niska razina mora i niska razina buke.

Premijeri je nazočio i sam autor, Alessandro Baricco, koji će svoju literarnu večer imati u četvrtak, 31. srpnja s početkom u 21.30 minuta u palači Sponza kad će govoriti o pisanju, o baroknoj glazbi, o svojoj školi kreativnog pisanja „Holden“ i drugim temama. Inače, ovo je prvo javno pojavljivanje u Hrvatskoj ovog, možda najpoznatijeg i najcjenjenijeg suvremenog talijanskog pisca i autora jedanaest romana od kojih su gotovo svi bestselleri diljem svijeta.

U sjajnoj fotogaleriji Zvonimira Pandže pogledajte dijelove predstave, ali i tko je sve ‘povirio’ u Šulić!

 

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist