Aktualno

Obnova kapelice zapela na previsokim zadužnicama

Obnova kapelice zapela na previsokim zadužnicama

Obnova kapelice na Boninovu, financirana darovnicom 200 tisuća eura, zapela je jer izvođač radova, obrt Gara d.o.o., odbio potpisati ugovor s poduzećem Boninovo.

Na kolegiju komunalaca to je potvrdio i zamjenik gradonačelnika Niko Šalja.
– Nemam nikakvu informaciju što je s obnovom kapelice. Zadnja je da izvođač ne želi potpisati ugovor, u kojem se od izabranog izvođača radova obrta Gara, u vlasništvu Iva Čikata, traže uvjeti osiguranja izvođenja radova i rokova te zaštite baštine – kazao je Šalja.

Direktorica Boninova Marija Kisić Kamić za duList je kazala kako ne zna koji su razlozi nepotpisivanja ugovora od strane obrta Gara, te da sada slijede razgovori s opunomoćenikom anonimnog donatora, Odvjetničkim uredom Krce-Orlić, kako bi se iznašlo najpovoljnije riješenje.

– Ugovorom se štiti baština i osigurava Boninovo da će sve biti odrađeno po troškovniku i u roku. Ne znam zašto ne žele potpisati ugovor, nisu obrazložili razloge – kazala je Kisić Kamić.

Podsjetimo, tvrtka Boninovo zahtjevala je od izvođača radova, obrrta Gara kojeg je odabrao opunomoćenik Denis Orlić, da potpisom ugovora zajamči završetak radova u roku 90 dana te popravak eventualnih oštećenja nastalih tijekom obnove. Radovi su trebali započeti 2. svibnja.

– Tu nismo u pitanju ni ja ni gospar Orlić već samo zaštita baštine. Treba se držati zakona – istaknula je Kisić Kamić.

Vlasnik obrta Gara Ivo Čikato tvrdi kako su uvjeti za izvršenje posla dodatkom ugovora od strane poduzeća Boninovo značajno izmijenjeni.

– Potpisali smo ugovor s naručiteljem radova, opunomoćenikom donatora, Odvjetničkim uredom Krce-Orlić. Trebao sam potpisati i dodatak ugovoru s Boninovom. Međutim, riječ je o sasvim novom ugovoru, u kojem od nas traže dvije zadužnice, na milijun i na petsto tisuća kuna. A cijeli posao vrijedi 1,2 milijuna kuna. Zadužnice se daju naručitelju, dakle Odvjetničkom uredu Krce-Orlić, i obično iznose 10 do 15 posto ukupne vrijednosti, jer je riječ o spomeniku kulture i mogući su neki skriveni nedostaci. Zato sam odbio potpisati taj ugovor – objašnjava Čikato.

Stavka sa zadužnicama, tvrdi Čikato, nije bila spomenuta u natječaju na kojem je njegov obrt dobio posao, a iznos od 1,5 milijuna kuna za zadužnicu Čikato smatra "neuobičajenim".

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist