DuList PROMO

Obiteljska tradicija i bogata kolekcija ohridskih bisera obitelji Taneski

Obiteljska tradicija i bogata kolekcija ohridskih bisera obitelji Taneski

Predmet su divljenja, simbol bogatstva, ženstvenosti, simboliziraju ljubav i moć, a u srednjem vijeku dobili su sakralni karakter, jer su predstavljali ljubav prema bogu.

Sve to odnosi se na bisere, i danas jako poželjan nakit, koji krasi mnoge žene diljem svijeta. Osobita tradicija vezana za bisere njeguje se u Ohridu, gdje tri obitelji već generacijama čuvaju tajnu izrade nadaleko poznatih ohridskih bisera. Jedna od njih je i obitelj Taneski, koja već šestu godinu živi i radi u Dubrovniku. Nakon povijesne jezgre, ova makedonska obitelj otvara butigu na gornjoj postaji žičare na Srđu, a od početka rujna stigli su i u novootvoreni Sub City u Župi dubrovačkoj. Njihovi ohridski biseri našli su se i u kolekciji nakita predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kraljice Elizabete, Naomi Campbell, kupio ih je i Richard Gere, bugarska princeza…

Obitelj Taneski se izradom ohridskih bisera bavi još od 1928. godine, a tajna izrade već se generacijama prenosi s koljena na koljeno muškim članovima obitelji. Naime, samo muškarci znaju tajnu izrade emulzije kojom se, i to ručno, premazuju biseri dobiveni od školjke bisernice (madre perla) s područja Australije. Nakon što se od školjke oblikuje zrno, koje može biti od 5 do 12 milimetara, ručno se premazuje sedam do deset puta posebnom pripremljenom emulzijom. Osnova za pripremanje emulzije je riblje srebro koje se vadi iz ljuskica endemske ribe plašice (riba iz Ohridskog jezera), dok su ostali sastojci tajna koja se prenosi s oca na sina. Upravo je u ručnoj izradi posebnost ohridskih bisera, ali i u njihovom sjaju po kojem su nadaleko poznati.

Uz ohridski biser najbolje ide srebro pa se najčešće u toj kombinaciji i radi nakit – od ogrlica, narukvica i prstenja preko naušnica do privjesaka, a sve to možete potražiti u novootvorenoj trgovini obitelji Taneski u Sub Cityju. Svakako je zanimljivo istaknuti kako uz ohridske bisere ova obitelj izrađuje i nakit koji predstavlja kombinaciju dubrovačkog nakita i ohridskih bisera, a sve proizlazi i iz povijesne poveznice Dubrovnika i Ohrida. Naime, poznato je kako je Dubrovačka Republika trgovala ohridskim biserima po Mediteranu i Europi. Provjerite zašto je ovaj ručno rađeni nakit toliko cijenjen dugi niz godina i posjetite trgovinu Royal pearl u trgovačkom centru SUB City.

Pročitajte još

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist

Nije šala! Od danas u TuttoBene popust 40 posto na sve!

Dulist