Županija

Obilježen Dan zaštite prirode i Međunarodni dan bioraznolikosti na otoku Mljetu

Obilježen Dan zaštite prirode i Međunarodni dan bioraznolikosti na otoku Mljetu

Povodom obilježavanja Dana zaštite prirode i Međunarodnog dana bioraznolikosti, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, Općina Mljet, Komunalno Mljet d.o.o. i Voda Mljet d.o.o., organizirali su čišćenje plaže Saplunara, zaštićenog značajnog krajobraza i područja ekološke mreže Natura 2000 na otoku Mljetu.

Učenike Osnovnih škola Lapad i Mljet, skupa s njihovim nastavnicima Ivanom Cikatićem i Katarinom Lacković Poruglaš, uvodno su pozdravili predstavnici Javne ustanove, ravnatelj Ivica Grilec, stručna suradnica Margarita Polzer i direktor Komunalno Mljet d.o.o. i Voda Mljet d.o.o., Ivan Sršen. Upoznali su prisutne s djelokrugom rada svojih institucija, kao i o štetnosti morskog otpada za ekosustav te važnosti očuvanja prirodnih vrijednosti, kao što je zaštićeno područje Saplunara.

Prilikom čišćenja Saplunare kao i Uvale Blace, skupljeno je nekoliko desetaka vreća za otpada, ponajviše plastike i stiropora. Paralelno s akcijom čišćenja na plaži, čuvar prirode Javne ustanove Maroje Burić je, prije zarona, objasnio učenicima kako se služiti opremom za ronjenje i naglasio još jednom koje opasnosti prijete očuvanju ekosustava ukoliko se otpad ne deponira na odgovarajuće mjesto. S morskog dna izronjeno je još nekoliko vreća otpada, tako da su djeca imala prilike vidjeti koja vrsta otpada se nalazi u samim morskim dubinama.

Akcija čišćenja kao i obilježavanje Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj organizirano je s ciljem podizanja svijesti o štetnosti morskog otpada za ekosustav i značenju zaštite prirode kod djece osnovnoškolskog uzrasta. Također, navedena akcija predstavljena je putem Hrvatskog radija – 2. program, u sklopu emisije Svakom loncu poklopac.

Isto tako, paralelno s obilježavanjem Dana zaštite prirode, Javna ustanova informirala je lokalno stanovništvo otoka Mljeta o mogućnostima i potporama europskih fondova putem promotivnih materijala. Time su i na otoku Mljetu simbolično obilježeni Dani otvorenih vrata EU projekata.

 

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist