Politika

O ukidanju Carinarnice raspravljala i Županija

O ukidanju Carinarnice raspravljala i Županija

Današnja županijska skupština Dubrovačko-neretvanske županije nije mogla proći bez pitanja o ukidanju Carinarnice u Dubrovniku, Pelješkom mostu i o Centru za gospodarenje otpadom.

Mato Franković (HDZ) upitao je župana Nikolu Dobroslavića da komentira poteze Vlade i moguće najave o ukidanju Carinarnice u Dubrovniku:

– Dubrovnik je dobar samo za hvalu ili kad treba dovesti stranu delegaciju, ali kad mu nešto treba dati svi ga zaborave- ustvrdio  je Franković.

-Nikako ne smije doći do ukidanju Carinarnice u Dubrovniku. Ploče su najvažnija luka u Hrvatskoj, a svi znamo što znači europski koridor 5C i važnost same luke u Pločama u budućem razdoblju. Poštujemo racionalizaciju, ali od Vlade tražimo da ostave ove dvije Carinarnice i nadam se da će Vlada to uzeti u obzir – odgovorio je župan Dobroslavić.

O prometnoj povezanosti i Pelješkom mostu, pitao je Marijan Scipioni (HDZ), nazvavši najnovija rješenja kroz susjednu zemlju „BIH-a avanturom“ . Župan Dobroslavić utvrdio je kako je najbolje rješenje Pelješki most.

-Sad se govori o koridoru kroz Neum, vrlo nejasno, i ne zna se je li to dio autoceste  i ne zna se ide li autocesta od Neuma do Popova polja ili će se spustit na Bistrinu pa ići dalje. Vlada je nepoštena prema našoj županiji, dužni su nam osigurati prometnu povezanost. Nevjerojatno je da Vladu ne možemo uvjeriti u nužnost ovih rješenja- rekao je župan. Dodao je kako je predsjedniku Vlade Milanoviću uputio dopis, no da kao župan nije pozvan ni na jedan sastanak u nadležnom ministarstvu.
-Žao mi je da se ne traži mišljenje ove Županije i da nismo uključeni u razgovore- dodao je župan. Niko Drobac (HNS) zatražio je da se uputi zahtjev Vladi za subvencijom aviokarata prema Zagrebu do prometnog rješenja, što je župan podržao. 
 
Na pitanje Draga Sršena (HDZ) što je sa Centrom za gospodarenje otpadom u Lučinom razdoblju, i što će poduzeti po tom pitanju, župan je odgovorio:

– Mi smo skoro do kraja doveli idejno rješenje, studiju utjecaja na okoliš smo doveli do kraja, a ona je na ocjeni u Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša. Tu studiju ocjenjuje Povjerenstvo koje imenuje Ministarstvo od kojeg smo dobili nalog da se dodatno ispitaju utjecaji na vode.  Mi smo sa Fondom za zaštitu okoliša propisali natječaj, javilo se nekoliko izvođača, najbolji je izabran, no ti su svi poslovi naglo prekinuti. Ministarstvo je najavilo da će dovesti novu Strategiju kojom će utvrditi nove lokacije za centre.

Nejasna je situacija kako dalje i naravno postavlja se pitanje odgovornosti vezano za gospodarenje otpadom u našoj županiji. Sva su odlagališta pod obvezom zatvaranja, Grabovica se može koristiti još 2 godine, a probleme imamo i na Korčuli, te u Metkoviću i Pločama. Sve mora  biti sanirano 2018. kad je Centar trebao biti gotov. Sad je sve stalo i ne nećemo preuzet odgovornost za sve ono što se može dogoditi- odgovorio je župan Dobroslavić.
 

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] MATO FRANKOVIĆ HDZ je u Dubrovniku apsolutni pobjednik!

Dulist

U Petilovrijence tek pomalo pristižu članovi HDZ-a

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ (SDP) Idu nam na ruku rezultati izlaznih anketa. HDZ je u problemu

Dulist.hr