Grad

O RAVNOPRAVNOSTI SPOLOVA U dubrovačkim medijima nema diskriminacije

Ravnopravnost spolova

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije održalo je danas Okrugli stol na temu ‘Medijski stereotipi o ženama’.

Predavanje je organizirano u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i pročelnikom Odjela za komunikologiju profesorom Đorđom Obradovićem.

Uz predstavnike Povjerenstva za ravnopravnost spolova, sugovornici na ovom Okruglom stolu bili su predstavnici dubrovačkih medija te Ivan Salečić, urednik life style magazina ‘Elle’ za Hrvatsku.

Pročelnica za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Nina Skurić rekla je kako su ovo organizirali jer se sve više nameće ova tema, formiraju se mišljenja, kalupi i stereotipi o ljudima, a u ovom slučaju riječ je o ženama.
Đorđe Obradović izlagao je svoj rad ‘Stereotipno trojstvo’ objavljeno u zborniku, gdje se žena prikazuje kao seksulani objekt, domaćica i poslovna žena.

Prema istraživanjima portal i tiskano izdanje Jutarnjeg lista je najgore, jer promiče predrasude i trajno je uvrijedljiv prema ženama. Osnovni problem je što promiču stereotipe, omalovažavaju žene ali uz to su problemi druge vrste što Jutarnji list spada u informativno politička glasila koja imaju povlaštenu stopu poreza rekao je Obradović.

-Steretipi su nešto što je prirodno, prisutno je od ranog djetinjstva, prožima se danas najviše kroz glazbu i film, a danas je prikaz žena u medijima još uvijek pretežito diskriminirajući, a ono što bi trebalo napraviti je prikazati žene kao osobe, a ne objekte, prestati koristiti negativne stereotipe, ne sudjelovati u manipulatornim komunikacijskim igrama i naravno promicati ravnopravnost žena zaključio je Obradović.

-Slika koja se može vidjeti kroz medije nekad može biti zavaravajuća, postoje dvostruka mjerila rekao je Ivan Salečić, te dodao kako mediji nameću standarde, koristi se photoshop koji vodi do vizualne ideje superžene.

Svoj osvrt na stanje žena u medijima dala je i Vjera Šuman glavna urednica jednog dubrovačkog tjednika koja je rekla da ne misli da su stereotipi tog tipa problem, a stala je i u obranu Jutarnjeg lista rekavši kako je to naprosto lupetanje i da ga ne vidi kao perjanicu tog ponašanja.
Novinarka Lidija Crnčević  rekla je kako nema velike razlike između portala i tiskovnog izdanja, što se tiče samoga pristupa i da je presuđujuća uloga medija da razbija stereotipe i predrasude.

-Nema terena koji je muški ili ženski, a u ovih dvadeset godina što radim nisam doživjela nikavu diskriminaciju zato što sam žena rekla je novinarka Sandra Lacković.

Novinarka Gabrijela Bijelić, kazala je kako nije bitno kojeg ste spola, jer tema o kojoj pišete mora biti odrađena profesionalno i objektivno.
Razvila se i rasprava vezana za ulogu društvenih mreža u kojoj je sudjelovala i predsjednica udruge Deša Jany Hansal rekavši kako i roditelji i mediji moraju imati veliku odgovornost – problem je zajednički. U raspravu se uključila i Sandra Buratović, glasnogovornica Sveučilišta u Dubrovniku koja je naglasila kako neki mediji iskrivljavaju činjenice i to je ono što se konstantno radi dajući primjer Ive Balaban i Mirele Srne koje su stalno prikazuju kao ‘superžene’ što donosi stereotipiziranju žena.
Omiljeni dubrovački fotoreporter Željko Tutnjević rekao je kako je ovo stresan posao ali da je ipak najvažnije raditi ono što volite i tada je sve lako.
U raspravi su svojim pitanjima i komentarima sudjelovali i studenti medija na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, koji su svojim pitanjima i komentarima doprinijeli ovom Okruglom stolu.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović