DuList IN

‘NULTI’ DAN DUBROVNIK FILM FESTIVALA ‘Neka čarolija započne!’

'NULTI' DAN DUBROVNIK FILM FESTIVALA 'Neka čarolija započne!'

Prvom projekcijom ‘Djeca biraju’, za djecu osnovnih škola danas u 10 sati započeo je program trećeg po redu Dubrovnik film festivala djece i mladeži Mediterana.

Tako su učenici osnovnih škola Marin Getaldić, Zaton te Orašac danas uživali u gledanju i ocjenjivanju petnaest animiranih filmova:

Šuma (ŠAF Čakovec, Hrvatska), Letter (Enimation School, Slovenija), Mačka (FKVK Zaprešić, Hrvatska), The Forest keepers (CineClub de Avanca, Portugal), Ljubav Klepetana i Malene (C Lukas, Hrvatska), I dream… (6th H. S. Patras, Grčka), Pun mjesec (CTK Osijek, Hrvatska), Pieces of Barcelona (Modiband, Španjolska), Igrač (ŠAF Čakovec, Hrvatska), Nevera (NS Dubrava, Hrvatska), Topoglavci (ZVVIKS, Slovenia), Zaljubljeni korov (OŠ Banovići, Bosina i Hercegovina), Dobrodošli u Šibenik (OŠ Jurja Šižgorića, Hrvatska), One Team (Ahmed El Aswah, Egipat) te U muzeju (VANIMA, Hrvatska).

Iako su ocjene unutar programa ‘Djeca biraju’ bile od 1 do 5, sudeći po dječjem smijehu i zanimanju za filmove, čini se kako su ipak ‘pale’ najviše ocjene.

Paralelno s programom ‘Djeca biraju’ – kategorija animirani film, odvijale su se i prve dvije radionice ovogodišnjeg DUFF-a; Radionica animiranog filma koju su vodili Edo Lukman i Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF-a Čakovec, te Radionica jednominutnog filma koju je vodila Janet Alilović iz Udruge Luža Dubrovnik, a obje su izazvale zanimanje školaraca.

 Radionica jednominutnog filma

– Slijedom radionica u Udruzi Luža za početnike, odlučili smo se napraviti sličnu radionicu za DUFF. Na njoj sudjeluju srednjoškolci, a tema je jednominutni film. U četiri dana, što je vrlo zahtjevno, će početnici uraditi cijeli film koji će se prokazati na samom kraju ovogodišnjeg DUFF-a. Možda i dva, tko zna! – otkrila je Janet Alilović, voditeljica Radionice jednominutnog filma.

– Bit radionice je razumijeti zakone filma, one najosnovnije – filmsko kadriranje, montaža… U vijeku YouTubea, gdje je sve moguće, bitno je ipak znati i razumijeti zakone filma, a dalje se ide lako! Kreativnost u današnje doba dolazi sama od sebe – ističe Janet.

Radionica animiranog filma

– ŠAF Čakovec specijaliziran je za crtani film, ne radimo baš toliko stop-animaciju. Na ovogodišnjem smo DUFF-u na radionici s četrnaest osnovnoškolaca različitih dobi, od drugog do osmog razreda koji će u četiri dana u jednom četverosatnom radu probati osmisliti jedan kratki crtani film – kazala je Jasminka Bijelić Ljubić iz ŠAF-a Čakovec.

– Crtani film je posebna kategorija, koja zahtjeva puno truda i rada, ne dozvoljava baš previše improvizacije, a djeca će upoznati kompletan proces nastanka filma. Smatramo još uvijek kako je upravo crtani fim najpogodniji za učenje animacije, mada se to ne čini uvijek tako. Recimo, stop-animacija je napredna tehnika i zahtjeva predznanje, ne puko pomicanje predmeta. Djeca osmišljavaju likove za svoj film i kroz rad se vidi kolike su njihove likovne sposobnosti i hoće li postupak biti svladan ili će se morati malo prilagođavati dobi i slično. Nakon izrade lika, nastoji se iznaći zajednička nit, nešto što će biti tema filma. S obzirom kako su oni dosta mali, inzistirat ćemo da izaberu jedan lik za raditi, kako bi im bilo lakše. Osmislit će kratku radnju koja mora slijediti glavnu temu. Nakon toga, film će se pomoću kamere usnimiti uračunalo i oni će moći u posebnom animacijskom programu moći obojati svoj crtić. Ako je film dobro pripremljen, on je već montiran u samom postupku i nije ga potrebno dodatno montirati, samo treba spojiti kadrove. Onda ide ozvućenje te prikazivanje na zatvaranju DUFF-a, čemu se radujemo! – otkriva Jasminka.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist