ZanimljivostiŽupanija

NOVOSTI ZA SEZONU Uživajte na čarobnom Mljetu ovo proljeće!

NOVOSTI ZA SEZONU Uživajte na čarobnom Mljetu ovo proljeće!

Nova turistička sezona nam je pred vratima. Cijelu smo zimu marljivo radili na pripremama i donosimo nekoliko novosti za 2017. godinu! – kažu nam iz Nacionalnog parka Mljet. A zaista, imaju se čime pohvaliti…

U lipnju 2016. godine u Nacionalni park Mljet su stigla dva nova električna vlaka za prijevoz posjetitelja oko mljetskih jezera. Vlakovi su nabavljeni u sklopu projekta Mljet – Prvi zeleni otok na svijetu i nastavak su mljetske eko priče. Reakcije posjetitelja nakon cijele sezone su i više nego pozitivne.

NOVOSTI ZA SEZONU Uživajte na čarobnom Mljetu ovo proljeće!

– Nakon vlakova i električnih vozila, nabavili smo i novi eko blok prodajno-informativne namjene, a pri kraju 2017. sezone očekuje se dolazak prvog od tri nova električna broda za prijevoz posjetitelja po Velikom jezeru – kažu nam.
U listopadu 2016. godine ravnateljica Marta Sršen Stražičić u ime Nacionalnog parka Mljet i gospodin Tomislav Uroda u ime poduzeća ICAT d.o.o. su u prostorijama JU ‘Nacionalni park Mljet’ potpisali Ugovor o izgradnji tri električna broda za prijevoz posjetitelja. Kao što je već najavljeno, na Mljet 2017. godine stiže prvi brod za prijevoz putnika Velikim jezerom na električni pogon. U 2018. godini stići će još dva takva broda kako bi se iz prijevoza u potpunosti isključili stari brodovi na fosilna goriva. Vlada Republike Hrvatske Javnoj ustanovi Nacionalni park Mljet 14. rujna dala suglasnost za sklapanje ugovora o nabavi tri turistička broda, vrijedna 9,9 milijuna kuna. Sve je to dio projekta ‘Mljet – prvi zeleni otok na svijetu’.

Niz volonterskih programa

– Početkom svibnja 2016., započela su dva od četiri volonterska programa Nacionalnog parka Mljet u sklopu projekta volontiranja u hrvatskim parkovima Ministarstva zaštite okoliša i prirode. S ponosom ističemo kako je Nacionalni park Mljet zabilježio najveći broj prijava na volonterske programe u prošloj godini – nižu nam još lijepih vijesti iz NP Mljet, a početkom travnja nastavljaju s volonterskim programima.

NOVOSTI ZA SEZONU Uživajte na čarobnom Mljetu ovo proljeće!

Prvi od njih je je ‘Foto-amater’ kroz koji će volonteri šetajući kroz prirodu svojim fotografskim aparatima zabilježiti razne slike prirodne i kulturne baštine, kao i posjetitelje koji uživaju u ljepotama istih. Kroz sezonu nastavljaju s ostala tri volonterska programa ‘Čistač mljetskih uvala’, ‘Graditelj planinarskih staza’ i ‘Istraživač mišljenja’.

Novost od prije par dana je i službeno predstavljanje mobilne aplikacije Parkovi Hrvatske, razvijena u suradnji Ministarstva zaštite okoliša i energetike te projekta PARCS unutar Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Riječ je o interaktivnom vodiču koji na jednome mjestu objedinjuje informacije o osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode u Hrvatskoj. Aplikacija je integrirana s ranije pokrenutim portalom kojim su institucionalno objedinjene različite funkcije nacionalnih parkova i parkova prirode, uključujući i pravne poslove, financije, a u konačnici i marketing.

Ljepote Hrvatske i ‘beacon’ tehnologija

Najveća prednost aplikacije za posjetitelje je u tome što je dovoljno samo jednom instalirati aplikaciju i tu istu možete ‘ponijeti’ u svom mobilnom uređaju i istraživati prirodne ljepote Hrvatske bez obzira na to nalazite li se u Lonjskome polju, Kopačkom ritu ili na Brijunima ili Mljetu.

Također, Parkovi Hrvatske su prva mobilna aplikacija u Hrvatskoj koja koristi najnoviju beacon tehnologiju. Na taj način, uz pomoć bežične razmjene podataka, posjetitelji mogu kroz aplikaciju pratiti mjesta koja su posjetili te pronaći zanimljive lokacije i atrakcije u blizini.

NOVOSTI ZA SEZONU Uživajte na čarobnom Mljetu ovo proljeće!

Ti maleni uređaji – ‘beaconi’ postavljeni na 19 lokacija po stazama kojim se posjetitelji kreću unutar Nacionalnog parka Mljet povećavaju doživljaj pojedine atrakcije unutar samog Parka ili daju informaciju više o nekoj zaštićenoj ili endemskoj vrsti.

Uz to, 7. i 8. i 9. travnja održati će se i IV. Radionica sakupljanja samoniklog jestivog bilja uz edukaciju, branje i pripremu pod stručnim vodstvom gospođe Sani Sardelić s Korčule, Ane Ugarković i ostalih stručnjaka koji će održati edukaciju za stanovnike otoka i posjetitelje. – Pozivamo sve zainteresirane na ovu zanimljivu radionicu koja će se održati u Galeriji ‘Stara Skula’ u Goveđarima. Organizator radionice je Galerija ‘Stara Skula’ dok je NP Mljet od samog početka suorganizator ovog vrijednog događaja – dodaju.

NOVOSTI ZA SEZONU Uživajte na čarobnom Mljetu ovo proljeće!
mljet-uvala precc
zvonimir pandza

Nakon što su 2012. godine uspješno organizirani Prvi dani hrvatskih planinara, ove godine zadnji vikend u travnju , 29. i 30. travnja, manifestacija se opet održava na Mljetu i očekuje se dolazak većeg broja planinara iz Hrvatske i susjednih zemalja. Pa ima li boljih razloga od ovih za izdvojiti jedn vikend i uputiti se na čarobni šumoviti otok legendi,tišine i čistog užitka?

Pročitajte još

BRAVO! Sven Dragobratović od kockica izradio ‘Mini Dubrovnik’

Dulist

BLOG MUZEJA I GALERIJA KONAVALA SLAVI ROĐENDAN U 4 godine 720 ‘samoniklih priča’

Dulist

Kumkvat – malen, snažne arome i ljekovit

Dulist