DuList IN

NOVOSTI IZ POLIKLINIKE CUTIS Zerona laserom do zavidne linije!

Ana Bakija Konsuo Poliklinika Cutis

Ovog travnja, pred samo ljeto, u Polikliniku Cutis stigao je Zerona laser, inovativno i neinvazivno rješenje za sve one koji žele dovesti svoje tijelo do najbolje moguće forme na jednostavan način.

Naime, ovaj laser bezbolno uklanjanja masnoće, reducira celulit i zateže kožu bez negativnih nuspojava koje se javljaju kod primjene kirurških metoda. O samom principu rada lasera, te načinu primjene, kao i o efektima nakon njega, odlučili smo za ovaj broj DuLista popričati s doc. dr. sc. Anom Bakija-Konsuo, spec. dermatovenerologije iz Poliklinike Cutis te glavnom sestrom Poliklinike, Katijom Vidak, osobom zaduženom za provođenje terapije Zerona laserom.

– Zerona laser (hladni Erchonia laser) je prvi neinvazivni laser odobren od FDA (Food and Drug Administration), što je iznimno važno, jer ipak se radi o organizaciji koja je izdala odobrenje za uporabu na temelju kliničkih istraživanja koja su dokazala učinkovitost, ali i neškodljivost ovog lasera. Laser Zerona efektivno uklanja masnoću i celulit bez negativnih nuspojava, odnosno osobe koje se podvrgnu ovom tretmanu ne trpe nikakvu bol, nema agresivnih zahvata i u tom smislu je jako poželjan – ističe za početak doc. dr.sc. Bakija-Konsuo.

Na koji način Zerona laser radi, odnosno kako točno uklanja masne stanice?
Bakija-Konsuo: Proces rada samog lasera je takav da laserska zraka probija, odnosno radi male, sitne rupice na masnoj stanici i omogućava da ta masnoća iz stanice izlazi van. Dakle, laser na masnoj stanici stvara tzv. prijelaznu poru, a volumen masne stanice se smanji i kolabira. U konačnici se putem detoksikacije izluči iz našeg organizma.

Na koji način se pacijent ‘priprema’ za postupak uklanjanja masnih stanica?
Bakija-Konsuo: Prije tretmana, onog prvog, potrebno je doći na konzultacije. Na njima se pacijent detaljno pregleda, fotografiraju se i izmjere kritična područja, odnosno referentne točke, kako bismo imali uvid u informacije za praćenje i kontrolu napretka.
Na početku tretmana pacijent se smjesti ispod lasera, namještaju se elektrode, koje se postavljaju individualno, prema kritičnim točkama tijela te osobe. Ispod lasera možete biti deset, petnaest, dvadeset minuta, a prvo se radi prednja, potom stražnja strana tijela.

Uz sam tretman, je li potrebno napraviti još koji postupak?
Vidak: Nakon svakog tretmana Zerona lasera slijedi tretman limfne drenaže u trajanju od tridesetak minuta, radi efikasnije eliminacije masnoća i štetnih tvari iz tijela, balansa tjelesnih tekućina i bolje detoksikacije.

Postoji li neki određen broj potrebnih tretmana po osobi?
Bakija-Konsuo: Pri prvom pregledu procjenjuje se broj potrebnih tretmana za postizanje očekivanih rezultata te zdravstveno stanje. Broj tretmana varira od čovjeka do čovjeka te uvelike ovisi o veličini osobe i željenim rezultatima.
Vidak: Optimalan učinak postiže se sa 6 tretmana tijekom 2 do 3 tjedna, u trajanju najčešće tridesetak minuta. Zajedno s limfnom drenažom cijeli postupak traje oko sat vremena.

Nakon tih sat vremena, može li se pacijent vratiti uobičajenim dnevnim aktivnostima?
Vidak: Apsolutno, odmah nakon svakog tretmana. Može se raditi i ljeti i zimi, nema razlike zbog recimo sunca ili slično. Nema ograničenja ni u životnim navikama, osim tih sat vremena koliko traje tretman – nakon njega odmah možete na posao ili bilo gdje drugo. Može se reći kako je vrlo praktična terapija.

Postoje li ipak neke situacije u kojima se ne koristi terapija Zerona laserom?
Bakija-Konsuo: Tretman se ne savjetuje osobama koje imaju poremećaj imunološkog sustava (HIV, AIDS…), bolesti srca ili krvožilnog sustava, imaju ugrađen pacemaker, boluju od tromboze, trebaju transplantaciju organa, ženama koje su trudne ili doje te pojedincima s metalnim protezama ili bilo kojom ozbiljnom bolešću. Također ni onima koji uzimaju lijekove za snižavanje razine lipida, tzv. antikoagulantne lijekove ili pak steroide.

A sad pitanje na koje će odgovor zanimati mnoge – kakvi su rezultati ovog tretmana?
Bakija-Konsuo: Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, dakle nakon dva do tri tjedna. Daljnji gubitak obujma i toniziranje se nastavljaju tjednima nakon. Rezultati kliničkih studija kažu kako se rezulati u formi gubitka osam do deset centimetara u struku vide odmah nakon tretmana, odnosno jednostavnije rečeno – i muškarci i žene smanje se za jedan konfekcijski broj, što možemo i mi potvrditi na temelju dosadašnjeg rada.

Naravno, za ništa ne postoji ‘čarobni štapić’ jednostavnog uklanjanja masnog tkiva. Možemo li reći kako je Zerona laser samo put ka boljem i zdravijem životu?
Bakija-Konsuo: Ne može se samo skinuti masnoće te nastaviti s istim navikama – istom prehranom, istim stilom života. Zerona laser potpora je koja će ubrzati razgradnju masnoća u našem tijelu, ali nakon njega, ako se vratite ‘starim navikama’, nećete napraviti ništa bolje za sebe. U Poliklinici Cutis omogućit ćemo i savjet nutricionista, da bi se pacijente uputilo u pravilnu i zdravu prehranu.

Vidak: Moramo naglasiti kako je uvijek potrebna tjelesna aktivnost – barem 30 minuta dnevno hodati, a moramo paziti na to što jedemo, dakle pet obroka dnevno u manjim količinama, nikad ne preskakati obrok, imati zdrav doručak, izbjegavati kavu i alkohol, a posljednji obrok uzeti barem 2 sata prije spavanja. Za bolje rezultate potrebno je piti minimalno 2 litre vode dnevno. I to je to!

S obzirom kako ste krenuli s radom sa Zerona laserom u travnju, relatvno nedavno, ima li zainteresiranih? Ipak nam stiže ljeto?
Bakija-Konsuo: Cijena je u neku ruku ograničavajući faktor, jer se radi o pet tisuća kuna naviše, ovisno o kojem načinu i ciklusu tretmana se radi, odnosno koji se savjetuje, ali recimo da imamo više ozbiljnijih žena koje su zainteresirane za ovaj tretman od, na primjer, djevojaka. Radi se o dobrom poticaju, pomoći ljudima koji se žele riješiti loših navika. Moglo bi se reći kako je Zerona laser pozitivna prekretnica u životu.

Ovo je jedan od tek nekoliko aparata ovog tipa u Hrvatskoj. Zašto?
Bakija-Konsuo: Laser mogu imati samo liječničke poliklinke i ordinacije, što daje ozbiljnost tom aparatu. Može ga se naći u Poliklinici Bagatin u Zagrebu, koja je referentni centar u našoj zemlji za Zerona laser, te u još nekoliko medicinskih ustanova ili ordinacija po Hrvatskoj. Mislimo kako je dobro imati ga u Dubrovniku, jer je vrlo teško odvojiti i vrijeme i novac radi tretmana i poći u drugi grad – ipak se radi o vremenskom razdoblju od minimalno dva tjedna.

Vidak: Moramo naglasiti i to kako je sam aparat jako dobro kontroliran. Naime, u našoj Poliklinici provode se redovite kontrole svih naših lasera, a Ministarstva zdravlja svake godine dolazi u inspekciju i provjerava razinu i preciznost ovih izvora zračenja, znači govorimo o ozbiljnoj aparaturi za medicinsku pomoć svima kojima je ona potrebna.

PREPORUKE ZA LJETO
Čuvajte kožu, naš najvažniji organ!
Polako, ali sigurno Dubrovnik je ušao u ljeto, a Poliklinika Cutis čitateljicama i čitateljima savjetuje kako se ponašati prema svojoj koži za vrijeme vrućih ljetnih mjeseci.
– Dolazi ljeto i sunce te naravno s njime i više UV zraka. Dok su nam UVA zrake kontinuirane cijelu godinu, ljeti nam sve više stižu i UVB zrake, pa moramo provoditi adekvatnu zaštitu. Izbjegavajte jako sunce, nosite kape i šešire te naočale, što se osobito preporuča ljudima svjetlijih očiju, te adekvatnu odjeću. Ne zaboravite nanositi kreme sa zaštitnim faktorima, i to kreme koje štite i od UVB i od UVA zraka, odnosno od oba tipa zračenja. Ovako ćete spriječiti i brže starenje kože i pojavu kanceroza i prekanceroza. Ne smijemo zaboraviti i njegu kožu iznutra – uzimajte dovoljno tekućine, koža je najveći organ u tijelu, ona odražava zdravlje cijelog organizma – ističe doc. dr.sc. Bakija-Konsuo.

Pročitajte još

KONAVOSKI DVORI Pirjani teleći obrazi kao ideja za blagdansku trpezu

Dulist

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist