Aktualno

Novom cestom od Dubravke do Ljute

Novom cestom od Dubravke do Ljute

Županijska uprava za ceste u suradnji s Općinom Konavle privodi kraju radove izvanrednog održavanja dionice županijske ceste Dubravka – Ljuta u dužini od oko 3 kilometra. Time je ovaj dio Konavala konačno dobio završenu, i to modernu cestu do Grude, nakon ni više ni manje nego 35 godina.

Davne 1978. godine, naime, izrađena je projektna dokumentacija i izdana građevinska dozvola za cestu do Grude, no tih 5-6 kilometara prometnice do danas se nije uspjelo završiti.

Postojeća, danas rekonstruirana cesta, bila je u izrazito lošem stanju, koje je, osim što je onemogućavalo sigurno odvijanje prometa postao limitirajući faktor razvoja ovog dijela Konavala, koji se sve više okreće razvoju seoskog turizma s osloncem na prirodne ljepote i povijesne znamenitosti. Tome u prilog ide i nedavno obnovljena Soko kula, do koje će se sada, s obnovljenom prometnicom lakše i brže dolaziti.
 
OBNOVA DERUTNE CESTE
 
Općina Konavle i ŽUC, čija je ovo zajednička investicija vrijedna 6,5 milijuna kuna, prepoznali su važnost ove prometnice za razvoj tog dijela općine, te se pristupilo izradi projektne dokumentacije i izvođenju radova rekonstrukcije ceste. Radovi su obavljeni u dvije faze, izvodila ih je tvrtka PZC Split, a trenutno su u tijeku aktivnosti na primopredaji radova.

Kako navode iz ŽUC-a, ova dionica ceste je bila zaista u derutnom stanju, zbog nedovoljne širine kolnika, loših prometno-tehničkih elemenata, dotrajalog i oštećenog asfaltnog zastora te nepovoljnog djelovanja oborinskih i bujičnih voda sigurnost i udobnost odvijanja prometa bila je znatno smanjenja. zahvatom rekonstrukcije cesta je postala moderna dvotračna prometnica opremljena prometnom signalizacijom i opremom sukladno njenoj važnosti u mreži javnih cesta Dubrovačko-neretvanske županije.

Posebna pažnja, ističu iz Županijske uprave za ceste, posvećena je očuvanju ambijentalnih vrijednosti ovog kraja, odnosno očuvanju karakterističnih starih međa, dolaca i starih maslina. Tamo gdje su se zbog proširenja kolnika morali raditi novi armirano-betonski potporni zidovi oblagani su autentičnim lokalnim kamenom u stilu suhozida.

Rekonstruiranu cestu od Ljute do Dubravke, uoči Uskrsa, obišli smo s ravnateljem Županijske uprave za ceste Nikšom Konjevodom i predsjednikom Mjesnog odbora Dubravka Ivicom Perakom.
 
KONAČNO DOVRŠENA NAKON 35 GODINA
 
Vozeći se ovom županijskom cestom Ivica Perak istaknuo je kako cijeli posao još nije priveden kraju, budući da je ostalo riješiti dionicu ceste od nekih dvjestotinjak metara, što će se napraviti kad se riješe imovinsko-pravni odnosi i kad se za proširenje nogometnog igrališta u Dubravci otkupi nedostajućih 2500 kvadrata.

Perak ističe kako je Mjesni odbor zadovoljan budući da je cesta ipak završena nakon 35 godina čekanja, te je naglasio i ovim putem uputio veliku zahvalnost svim sumještanima, vlasnicima baština uz prometnicu, koji su svojim davanjem suglasnosti o ustupanju dijela parcele za izgradnju ceste, dali svoj doprinos za izgradnju ceste. Zahvalio se na pomoći i Općini Konavle, ali i ŽUC-u.

Ravnatelj ŽUC-a Nikša Konjevod istaknuo je kako je ovdje riječ o cesti koja ima županijski značaj i predstavlja glavnu poveznicu ovog dijela Konavala s državnom cestom i općinskim središtem. Odmah je 2009. god. stavljena u poseban  program obnove lokalnih i županijskih cesta, izrađena je tehnička dokumentacija, pa se nakon provedbe javnog nadmetanja pristupilo izvođenju radova u dvije faze, odnosno u dvije proračunske godine.

– Danas nas je, metaforički rečeno, 'strah' kad na slikama vidimo kako je cesta izgledala do prije godinu dana, i da se tu odvijao javni prijevoz djece i učenika, i sigurno smo zadovoljni što smo konačno zajednički uspjeli rekonstruirati i obnovit ovu cestu – rekao je Konjevod.

Značaj ovih radova leži posebno u činjenici kako se u ovom dijelu Konavala razvija seoski turizam, a i zbog već ranije spomenute Soko kule koja je obnovljena i koja će sasvim sigurno privlačiti veliki broj posjetitelja u budućnosti. Stoga je i značaj ove obnovljene ceste tim veći.

ŽUC se posebno zahvaljuje na iznimnom osobnom doprinosu i pomoći sudjelovanjem u projektu načelniku Luki Kordi, i pročelniku Božu Lasiću, te svim članovima mjesnog odbora na čelu s predsjednikom Ivicom Perakom. Općina Konavle je, osim u sufinanciranju, pomagala i pri rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, te u kontaktu s lokalnim stanovništvom oko iznalaženja optimalnih rješenja i postizanja dogovora oko svih potrebnih detalja.

Zahvaljuje se i lokalnom stanovništvu na razumijevanju zbog otežanog odvijanja prometa tijekom izvođenja radova, te na pokazanoj kooperativnosti i pomoći u rješavanju problema. Ipak je za rekonstrukciju ove ceste trebalo kontaktirati sa 60-ak obitelji i s njima riješiti imovinsko-pravne odnose.
 

O CESTI PRIJE I POSLIJE

Županijska cesta Ž6241 (Dubravka – Ljuta) prije prve i druge faze radova, koji su započeli u travnju prošle godine, imala je dotrajalu i oštećenu asfaltnu kolničku konstrukciju. Kolnik nije bio dovoljne širine, a riječ je o geološki nepovoljnom i zahtjevnom terenu osjetljivom na nastanak klizišta s velikim brojem zapuštenih potoka i povremenih bujičnih tokova.

Na ovoj dionici postojale su i brojne tzv. crne točke, dakle mjesta učestalih prometnih nesreća. Cesta je imala loše prometno-tehničke elemente, smanjenu sigurnost i udobnost vožnje, nije postojao sustav regulacije oborinske odvodnje, a bila je manjkava i dotrajala prometna signalizacija i oprema ceste. Cilj projekta rekonstrukcije bio je proširiti kolnik, rekonstrukcijom kritičnih dionica tzv. crnih točaka povećati preglednost i sigurnost vožnje.

Rekonstruirana je kolnička konstrukcija, izgrađen sustav oborinske odvodnje, nova asfaltna konstrukcija, uređene su bankine i postojeći kolnički priključci te je napravljena kompletna vertikalna i horizontalna prometna signalizacija te oprema ceste.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist