Kultura

Novi Pravilnik o radu, klapa i izložbe…

Novi Pravilnik o radu, klapa i izložbe...

Na današnjem kolegiju ravnatelja ustanova u kulturi Grada Dubrovnika, izneseni su rezultati rada tih ustanova u proteklih mjesec dana.

Zamjenica  dubrovačkog gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić, istaknula je kako je ovom kolegiju trebala nazočiti i ministrica kulture Andrea Zlatar, kako bi se upoznala sa stanjem u kulturi Grada Dubrovnika, ali i sa kapitalnim ivesticijama, prije svega sa obnovom atrija Kneževa dvora, koja je kako je istaknula od nacionalnog značaja.
-S obzirom da nije mogla nazočiti današnjem kolegiju zbog neodgodivih obveza, prisustvovat će jednom od slijedećih kolegija. – istaknula je uvodno Šimac Bonačić. 

Ravnateljica Dubrovački muzeja Pavica Vilać, istaknula je kako je šesta po redu Noć muzeja pokazala da je dubrovačka javnost zainteresirana za takvu vrstu manifestacije, te su Dubrovački muzeji ostvarili ukupno 5 824 posjetitelja, što je za oko 10 posto više u odnosu na 2011. godinu. Također je istaknula kako je u siječnju Dubrovačke muzeje posjetilo okupno 2432 posjetitelja, dok je u istom mjesecu prošle godine bilo 3185 posjetitelja. Dodala je u kako je u tijeku priprema izložbe „Sveti Vlaho u povijesti i sadašnjosti“ koja će biti otvorena krajem veljače. Završena je i obnova ulaznog prostora u Pomorski muzej, koji je otvoren upravo za Noć muzeja,  a u tijeku je prikupljanje dokumentacije za konstruktivnu sanaciju atrija Kneževa dvora. Nakon što je u prosincu završena javna nabava, slijedi izrada arhitektonskih snimaka postojećeg stanja, naglasila je Vilać.  

Voditeljica ureda ravnatelja i intendanta Lina Njirić osvrnula se na otvaranje izložbe Damila Kalogjere i predstavljanje predprograma Dubrovačkih ljetnih igara. Tatjana Šimac Bonačić također je dodala kako treba više poraditi na tome da se u program Dubrovačkih ljetnih igara  uključe ostale ustanove Grada Dubrovnika, te da se gradski prostori vrate Dubrovačkim ljetnim igrama.

Ravnateljica Kinematografa Dubrovnik Đive Galov uz ostalo je naglasila kako se ubrzo može očekivati i početakobnove dvorane u Luži:
-Završili smo javnu nabavu, izabrali najpovoljnijeg ponuditelja, ugovori su potpisani, i ovisno o vremenskim prilikama trebala bi se početi raditi dvorana u Luži – zaključila je Galov.

Ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik Antun Maračić izvijestio je kako je tu ustanovu tijekom Noći muzeja, posjetilo 153 posjetitelja, a Galeriju Dulčić Masle Pulitika oko 350 posjetitelja.
Također je dodao kako 20. veljače počinju pripreme za veliku izložbu Celestina Medovića, za koju očekuju velik interes.
 
Ravnatelj DSO Pero Šiša, osvrnuo se na aktualne koncerte DSO-a, ali i na novi Pravilnik o radu:
-Mijenjali smo Pravilnik o radu, razgovarali smo sa zamjenikom ministrice, jer ne postoji Zakon o orkestrima, pa smo stalno u nekom bestežinskom stanju. To je bitno jer ulazimo u Europu. Mi kao jedino simfonijsko tijelo u državi visimo, moramo gledati prema Zakonu o radu koji je dosta širok jer prema njemu isto se tretira tvornica traktora i simfonijski orkestar – naglasio je Šiša predloživši zamjenici gradonačelnika da potakne pitanje donošenja Zakona o orkestrima. Prethodno je istaknuo kako je u Dubrovačkom simfonijskom orkestru donesen novi Pravilnik o radu te da na njega nije bilo nikakvih primjedbi. Glazbenicima iz DSO-a tako je prema novom pravilniku koji se počeo primjenjivati od danas radno vrijeme unutar samog orkestra povećano sa tri na četiri sata, dok ostatak radnog vremena ulazi u individualni rad kod kuće. Ovom prigodom Šiša je najavio i niz edukativnih projekata za mlađu populaciju, a kao posebnu atrakciju „melodija za mobitele", kako bi populazirali „živu glazbu“.

Ravnateljica FA Linđo Dubravka Sarić istaknula je kako se Linđovcu pripremaju za sezonu, vršeći edukacije članova i korepetitora, dodavši kako su ove godine uveli i metodu zvanu „body sculpture“ koja se održava prije svake probe, a kojom su oduševljeni svi članovi Linđa. Ta metoda je uvedena jer je utvrđeno da se nakon dugogodišnjeg plesa, kod plesača javljaju promjene na koljenima i leđima. Najavila je kako se za ovu sezonu sprema i nova Linđova muško-ženska klapa.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist