Hrvatska

NOVI GUBITAK OD 824 MILIJUNA KUNA Zdravstvo grca u dugovima!

Znanost (Shutterstock Images LLC)

Zdravstvene ustanove u Hrvatskoj su u prvih šest mjeseci ove godine stvorile nove gubitke od čak 824 milijuna kuna. Na dug bolnica otpada 94 posto tog iznosa. KB-ovi i KBC-ovi duguju 475 milijuna, a opće bolnice 266 milijuna kuna.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, svi prihodi zdravstva u prvih šest mjeseci ove godine i dalje su u padu. Bolnice najveći dio svojih prihoda troše na plaće, pa dugovi prema dobavljačima lijekova i potrošnog materijala rastu.
Udruga poslodavaca u zdravstvu smatra kako takvo stanje u poslovanju bolnica ozbiljno ugrožava pružanje bolničke zdravstvene zaštite.

-Na taj način dovodi se u pitanje i njihovo poslovanje s dobavljačima lijekova, potrošnog materijala te drugih usluga – izjavio je za ovu dnevnu novinu ravnatelj UPUZ-a Mile Klepo.
Ministar zdravstva Siniša Varga ističe kako bi situaciju u zdravstvu trebala popraviti sredstva namijenjena sanaciji dugova iz 2012. u iznosu od 2,2 milijarde kuna. Najveći spas vidi se u izlasku HZZO-a iz riznice.

-Po našem izračunu, postojeća razina zdravstvenih usluga može se pokriti s oko 21 milijardom kuna, a zakonski zdravstvu godišnje pripada 21,7 milijardi kuna, koliko bi sustav trebao dobiti izlaskom iz riznice. To znači da bi HZZO mogao u dvije godine pokriti gubitke koji će u sustavu nastati 2014. Uz oko 17,8 milijardi sredstava iz doprinosa, zdravstvo bi od poreznih prihoda trebalo dobiti još oko 3,8 milijardi kuna u što su uračunati i posebni porezi na duhan, doprinosi iz mirovina… – rekla je Tatjana Prenđa Trupec, ravnateljica HZZO-a.
Na godišnjoj razini bolnice bi tada mogle dobiti oko milijardu kuna više.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist