Grad

Novi broj časopisa Rožat

Časopis župe Rožat

Novi broj časopisa „Rožat“, glasila župe Uznesenja Marijina u Rožatu, objavljen uz Božić 2013. godine, na naslovnici donosi fotografiju kipa sv. Antuna iz samostana u Rožatu, a na zadnjoj stranici fotografiju šest stotina mladih koji su se, na Planinarskom križnom putu u studenom prošle godine, zaustavili i u ovom samostanu.

U novom broju može se pročitati nastavak kronike franjevačkog samostana u Rožatu od 1923. do 1925. godine i tako saznati brojne zanimljivosti iz prošlosti župe. Također se vjernici mogu upoznati sa životom dum Ivana Stojanovića koji je 26 godina bio župnik u Rožatu, a umro je 1900. godine. „Kako je Dubrovačku rijeku doživio Serafino Razzi, teolog dominikanskog reda“, članak je dr. Slavice Stojan. Zatim je tu vijest i o mladoj djevojci iz župe Antoniji (s. Blaženki) Barović koja je pošla u klarise u Splitu. Prikazane su aktivnosti FRAME u župi, objavljen je In memoriam s. Peripetui Grizelj koja je djelovala u župi, a o pjevanju zborova, s pozvom novim članovima im se priključe, članak je napisao Viktor Soče. Donesena je i statistika župe, izvješće s Obiteljske škole, predstavljena su bratstva te najavljena misna slavlje i raspored blagoslova obitelji. Uz poziv u uvodniku na različite načine sudjelovanja u predstojećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku, u novom broju je tiskana himna susreta s notnim zapisom. Kroniku župe od srpnja 2013. godine kao i važnije vijesti potpisuje župni vikar i kroničar fra Drago Ljevar. Novi broj je opremljen fotografijama u boji, te donosi i poticajne duhovne tekstove i razmišljanja.

Župnik dr. fra Jozo Sopta u uvodnoj riječi potiče vjernike na radosno življenje kršćanstva te bilježi i neke vanjske pomake u poboljšanju uvjeta života u župi poput izgradnje kanalizacije uz Omblu, početka obnove crkve Duha Svetoga u Komolcu, obnove kapelice Male Gospe u Čempresati i sl. A na primjeru Nelsona Mandele, borca za prava crnaca koji je nakon 30 -godišnjeg tamnovanja u zatvoru izjavio da će, ako nije u stanju oprostiti, uvijek ostati u zatvoru, dodatno je sugerirao vjernicima da ne ostaju zarobljeni u stara neprijateljstva.

List se može nabavi u Franjevačkom samostanu Rožat, Na rivi 1, 20236 Mokošica.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist