Zanimljivosti

NOVE PROMJENE Bez obzira na ugovor operater vam mora otključati mobitel!

NOVE PROMJENE Bez obzira na ugovor operater vam mora otključati mobitel!

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je izmjene dva pravilnika koji jasnije i detaljnije reguliraju prava i obveze korisnika i operatora u elektroničkim komunikacijama.

Najvažnije se izmjene odnose na obvezu jasnoće uvjeta ugovora i cijene usluge, probno razdoblje za usluge u mobilnim mrežama, minimalno trajanje bona, otključavanje mobilnih uređaja za vrijeme trajanja ugovorne obveze, postupak prijenosa broja… HAKOM je u utorak izvijestio da je donio izmjene Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja djelatnosti elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga te novi Pravilnik o prenosivosti broja, a koji će stupiti na snagu 1. svibnja.

Tako će operatori na zahtjevu kojeg korisnik potpisuje morati navesti osnovnu cijenu i sve naknade koje se podmiruju tijekom mjeseca, a sve kako bi korisnik unaprijed znao koliki mu je mjesečni fiksni trošak usluge. Operatorima je propisana i obveza da trajanje računa unaprijed plaćene usluge nakon nadoplate bonom bilo kojeg iznosa mora vrijediti najmanje tri mjeseca od nadoplate, što je do sada bilo prepušteno tržišnoj utakmici, ali je u mnogim slučajevima trajanje bonova manjih iznosa bilo prekratko i čest uzrok nezadovoljstva korisnika, ističu iz HAKOM-a, piše Lider. S obzirom na neusklađenost potrebnog vremena za prijenos broja (tri dana) i otključavanja uređaja (15 dana), HAKOM izmjenama propisao i da svaki korisnik koji ima ugovornu obvezu može u bilo kojem trenutku tražiti od svog operatora otključavanje uređaja. Time se, smatraju u HAKOM-u, mogu izbjeći situacije kada je korisnik raskinuo ugovor i više nije u mreži operatora kod kojeg je nabavio uređaj, a još mu nije otključan uređaj za korištenje u mreži nekog od druga dva operatora. Novost u pravima korisnika je i probno razdoblje uporabe usluga u mrežama pokretnih komunikacija, gdje se probno razdoblje produljuje s dva dana na pet dana, a osim za usluge pristupu internetu vrijedit će i za javne govorne usluge u tim mrežama. Time se korisnicima u mrežama pokretnih komunikacija omogućuje ispitati ispunjava li usluga očekivanu dostupnost na željenim lokacijama.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist

Obilježavamo Međunarodni dan obitelji!

Dulist