Sport

NOVA VATERPOLSKA PRAVILA Šest igrača, manja lopta, kraći teren!

NOVA VATERPOLSKA PRAVILA Šest igrača, manja lopta, kraći teren!

Iz Istanbula, gdje se upravo održava FINA Svjetsko prvenstvo za juniore, stižu i novosti u pogledu pravila vaterpolske igre s ciljem moderniziranja vaterpola i veće atraktivnosti za gledatelje.

Konkretno, riječ je o sljedećim izmjenama pravila:

– Sastavi će se smanjiti s 13 na 11 igrača po momčadi – FINA smatra da će se na taj način proširiti baza kompetitivnih zemalja na velikim natjecanjima (Primjena ovog pravila je najizglednija)
– Dužina terena će biti smanjena na 25 metara za razliku od sadašnjih 30 – ova promjena bi trebala smanjiti vrijeme tranzicije obrana – napad, čime bi igra dobila na brzini i atraktivnosti
– U polju će igrati 6 igrača, umjesto sedam – ova promjena je posljedica skraćenja terena kako bi igrači još uvijek imali dovoljno prostora za kretanje
– Smanjit će se veličina lopte – ova bi promjena trebala osigurati više golova i atraktivnost u napadu

Nova pravila već su i ranije testirana, ali se neće primjenjivati u službenim seniorskim natjecanjima barem do 2017. godine. Zato će se do tada provesti dodatna testiranja na europskim i svjetskim natjecanjima mlađih kategorija. Najprije na Svjetskim juniorskim prvenstvima u meksičkoj Guadalajari 2015. i Budvi 2016. godine, gdje bi se trebali uočiti eventualni nedostaci novih pravila. Konkretnije informacije su najavljene do kraja ove kalendarske godine.

Izvor: Jug.hr

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist